Amerikaanse Oostkust maakt zich op voor sneeuwstorm

De Oostkust van de Verenigde Staten zet zich schrap voor de eerste grote winterstorm van het jaar. In verschillende staten is de noodtoestand afgekondigd. De hoofdstad Washington verwacht tot 75 centimeter sneeuw. Van morgenavond tot zondagochtend geldt er een sneeuwstormalarm.

Inwoners van North Carolina tot New York wordt gevraagd om binnen te blijven, reizen uit te stellen en om voedsel en andere benodigdheden in te slaan. In en rond Washington zijn de winkelrekken al leeggehaald.

"Iedereen die de illusie heeft om het komende weekend grote trips te maken, haal het maar uit je hoofd", waarschuwde de burgemeester van New York Bill de Blasio. In Washington sluiten morgen de openbare scholen en ook de lokale overheidsgebouwen.

In de Amerikaanse hoofdstad is de voorbije dagen al 5 centimeter sneeuw gevallen en dat heeft gisteren tot een verkeerschaos geleid. Burgemeester Muriel Bowser verontschuldigde zich dat de autoriteiten niet voldoende voorbereid waren.

De komende dagen wordt tot 75 centimeter verwacht, met rukwinden tot 80 kilometer per uur. In New York zou het minder erg zijn, maar ook daar geldt een sneeuwstormwaarschuwing. In Central Park is een winterfeest afgelast, terwijl - ironisch genoeg - dagenlang nepsneeuw was gemaakt voor het feest.

Mensen slaan massaal sneeuwruimers in