Balthazar met drie prijzen grootste winnaar van MIA’s

De rockgroep Balthazar is met drie prijzen de grootste winnaar van de MIA’s geworden, de muziekprijzen die vanavond zijn uitgereikt. Anders dan de voorbije jaren was er nu geen duidelijke slokop. “Een ster” van Stan Van Samang werd bekroond als “hit van het jaar”.

Aan de start van de avond leken Balthazar en nieuwkomer Tourist Lemc de grootste kanshebbers te zijn. Beiden hadden namelijk vijf nominaties achter hun naam staan.

“Den Tourist” moest uiteindelijk zijn meerdere erkennen in Balthazar. De groep verzilverde drie nominaties, die van “beste groep”, “alternative” en “album”.

Het beeldje voor die laatste prijs werd uitgereikt door tv-kok Jeroen Meus, die dat al voor het derde jaar op rij mag doen. Elke keer opnieuw wint Balthazar, waardoor de chef zichzelf kroont als "patroonheilige van de Balthazarianen". "Dit is de max, we zijn echt content", reageert de groep. "Deze prijs is echt belangrijk, want zoals je ziet, staan we met vijf op het podium. We zijn een échte band. Bedankt aan iedereen die met ons werkt."

© VRT - Jokko

"Merci, dit doet mij veel plezier"

Tourist Lemc won uiteindelijk in twee categorieën. Johannes Faes – zoals de man in het echt heet – brak het afgelopen jaar door met hits als “Koning liefde” en “de troubadours” en won dan ook de prijs in de categorieën “doorbraak” en “Nederlandstalige artiest”.

"Merci, dit doet mij veel plezier", reageerde hij. "Ik ben aan veel mensen dank verschuldigd, maar dat weten ze. Ik wil wel mij band in het licht zetten. Merci, merci."

© VRT - Jokko

Ook Stromae en Oscar and the Wolf – de grote winnaars van vorig jaar – kregen allebei twee prijzen. De Franstalige zanger – die dit jaar niet aanwezig kon zijn - werd net als vorig jaar gelauwerd als “beste solo man”. Van de sector kreeg hij nog een MIA voor de vaak geprezen videoclip van “Quand c’est”. Stromae heeft daarmee zijn veertiende MIA gekregen, een absoluut record.

Oscar and the Wolf kroonde zich vanavond als koning van de pop. Daarnaast viel hun concert in het Sportpaleis ook duidelijk in de smaak bij de muzieksector, want de groep rond Max Colombie kreeg ook nog de prijs voor beste live-act.

© VRT - Jokko

De "hit van het jaar" - die tijdens de uitzending werd gekozen door de kijkers thuis - werd uitgereikt door minister van Media Sven Gatz (Open VLD). Hij mocht het beeldje geven aan Stan Van Samang voor zijn nummer "Een ster", een cover van Christoff waarmee hij doorbrak door het programma "Liefde voor muziek".

"Dus zo ziet een MIA eruit", reageert een sprakeloze Van Samang. "Ik sta met mijn mond vol tanden. Ik weet niet wat zeggen. Waaw. Echt. Wat een jaar. Dank u wel."

Eddy Merckx overhandigde dan weer de Lifetime Achievement Award aan Will Tura, die vorig jaar 75 werd. Naast een beeldje kreeg de zanger, die gisteren nog een nieuw album uitbracht, een fiets van de ex-wielrenner.

De duidelijk emotionele Tura bracht even later een doorleefde versie van “Het kan niet zijn”, de klassieker uit 1969. Hij werd bijgestaan door Natalia, Stijn Meuris, Jasper Steverlinck en Helmut Lotti. Wat volgt, is een overweldigend applaus. 

Alle winnaars op een rijtje

Verkozen door het publiek:

 • Alternative: Balthazar
 • Dance: Lost Frequencies
 • Doorbraak: Tourist Lemc
 • Groep: Balthazar
 • Hit van het jaar: "Een ster" - Stan Van Samang
 • Nederlandstalig: Tourist Lemc
 • Pop: Oscar and the Wolf
 • Solo man: Stromae
 • Solo vrouw: Selah Sue
 • Vlaams populair: Christoff

 

Verkozen door de sector

 • Album: "Thin Walls" (Balthazar)
 • Artwork: Stuff
 • Auteur/componist: Trixie Whitley
 • Live act: Oscar and the Wolf
 • Muzikant: Lander Gyselinck (Stuff)
 • Videoclip: "Quand c'est" (Stromae)

 

De Music Industry Awards (MIA’s) werden vanavond al voor de negende keer uitgereikt vanuit Lint. De presentatie was in handen van Tom Lenaerts.

© VRT - Jokko