België en de regio's pakken in Davos uit met hun troeven

België als ideale plek om te investeren, de grote productiviteit en de talenkennis: het zijn troeven waarmee vicepremier Alexander De Croo (Open VLD) en Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA) hebben uitgepakt op het World Economic Forum, de jaarlijkse hoogmis van de kapitalistische wereldeconomie in het Zwitserse skioord Davos.

"Het is januari en het beste voornemen dat u dit jaar kunt maken, is om te komen investeren in België", zei vicepremier Alexander De Croo (Open VLD). "De voorbije 14 maanden heeft de Belgische regering hard gewerkt om onze economie, ons belastingsysteem en onze arbeidsmarkt te hervormen. De loonkosten zijn verminderd door het nominaal tarief van werkgeversbijdragen aan de sociale zekerheid te verlagen van 33 naar 25 procent; het opstarten van een nieuw bedrijf kost minder en ondernemerschap wordt gestimuleerd; en we hebben de inkomstenbelasting significant verlaagd, waardoor de consumptie gestimuleerd wordt."

De Croo sprak in de plaats van premier Charles Michel (MR) op het "Belgian Power Breakfast". Deze ontbijtvergadering is elk jaar hét hoogtepunt van de Belgische aanwezigheid in Davos, in aanwezigheid van koning Filip en koningin Mathilde.

"Ik nodig u uit deze hervormingen in detail te bekijken zodat u zelf ziet welke voordelen ze uw bedrijf kunnen opleveren. Samen met onze regio's, Wallonië, Vlaanderen en Brussel, beschikken we over de tools die u de ideale basis bieden om uw aanwezigheid in het hart van Europa te creëren of te versterken. Ik zou zeggen: Belgium, the force awakens." Met die kwinkslag wilde De Croo zijn publiek bij de les houden.

Na de tijden van terreurdreiging is het de federale regering erom te doen ons land weer positief in de markt te zetten. "Veiligheid is en blijft een absolute prioriteit en we hebben de nodige mensen en financiële middelen vrijgemaakt om die ook te blijven garanderen", hielde De Croo zijn publiek van ondernemers voor.

"Ontmoetingen om vragen te stellen"

Ook Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA) was aanwezig in Davos. Hij sprak in naam van Vlaanderen, Wallonië en Brussel en zette onder meer de investeringen in onderzoek en ontwikkeling in de kijker. Zoals hij wel vaker doet tijdens internationale contacten, wees hij op de grote productiviteit van Vlaanderen, de talenkennis en de "bedrijfsvriendelijke regering".

"Onderwijs, de milieu-uitdagingen, stadsplanning, economische ontwikkeling... Dat zijn allemaal zaken die op gewestelijk niveau aangepakt worden", zei Bourgeois. Voor wat Vlaanderen betreft, zette hij de investeringen in onderzoek en ontwikkeling in de kijker.

Het ultieme doel is duidelijk: nieuwe investeringen aantrekken. "Je kan niet zeggen dat je morgen een nieuwe investering hebt, zo werkt het hier niet. Het gaat erom dat investeerders vragen kunnen stellen en dat we kennis kunnen maken", zegt Bourgeois tegen het persagentschap Belga.

Nog volgens Bourgeois wordt het onderscheid tussen België, Brussel en Vlaanderen steeds meer gemaakt. "Amerikanen kennen ook nauwelijks het verschil tussen Duitsland en Oostenrijk, maar daar gaat het niet om. Ik zie in mijn contacten dat investeerders hun huiswerk maken. Ik heb duidelijk het gevoel dat ze het onderscheid kunnen maken én dat ze weten dat 'Flanders' de belangrijkste economische kracht van België is."