Chris Potter Quartert, Dave Holland Trio en STUFF op Leuven Jazz

Leuven Jazz verwelkomt dit jaar onder meer het Dave Holland Trio (UK), Chris Potter Quartet (VS), de Belgische revelatie STUFF, Jef Neve en Typhoon, Matthew Halsall & The Gondwana Orchestra (UK) en André Brasseur. Dat heeft de organisatie bekendgemaakt. De vierde editie van het jazzfestival vindt plaats van 12 tot en met 20 maart op een tiental locaties in Leuven.

Bassist Dave Holland is een levende legende in de jazzwereld die eind jaren 60 ontdekt werd door Miles Davis. Ook saxofonist Chris Potter speelde met de groten der aarde en blinkt uit in techniek en inventiviteit. Beiden concerten zijn exclusief voor de Benelux.

STUFF is dé Belgische jazzrevelatie die donderdagavond kans maakt op verschillende MIA's. Opmerkelijk is het concert van Jef Neve met het Nederlandse hiphopgenie Typhoon. Het is ook uitkijken naar het optreden van het Brits talent Matthew Halsall. Een andere blikvanger in het programma is hammondvirtuoos André Brasseur, die op initiatief van de Belpopboys Jan Delvaux en dj Bobby Ewing voor het eerst in 40 jaar weer optreedt met een begeleidingsgroep.

Café- en huiskamerconcerten

Leuven Jazz programmeert dit jaar andermaal de B-Jazz International Contest (het vroegere Jazz Hoeilaart), waar 6 jonge bands uit Italië, Zwitserland, België, Polen en Frankrijk meedingen naar de Grand Prix Albert Michiels. Studenten van de hogeschool LUCA brengen hommages aan de iconen van de jazz.

Het programma bevat voorts een reeks café- en huiskamerconcerten, evenals films over het leven van figuren als Louis Amstrong en Clark Terry. In de Leuvense bibliotheek loopt een tentoonstelling van Paul Turkry met beelden van jazzspelers. Leuven Jazz wordt georganiseerd door 30CC en Het Depot, in samenwerking met een 15-tal lokale verenigingen.