Commissie Vlaams Parlement annuleert omstreden Amerikareis

De commissie Cultuur, Jeugd, Media en Sport van het Vlaams Parlement heeft de geplande zending naar de Verenigde Staten geannuleerd. Op de studiereis was de voorbije dagen kritiek gekomen. De commissie heeft nu beslist de reis te schrappen en later "in alle sereniteit" na te denken over een toekomstige zending.

De commissie van het Vlaams Parlement zou in april afzakken naar Las Vegas, San Francisco en Sacramento. Maar het Uitgebreid Bureau van het parlement oordeelde eerder deze week dat het programma van de trip onvoldoende gestoffeerd en beargumenteerd was.

Meteen ontstond een felle discussie over de (on)zin van de trip. Met name commissievoorzitter Bart Caron (Groen, kleine foto) en commissielid Marius Meremans (N-VA, foto boven) gingen fors met elkaar in de clinch. Caron formuleerde zijn bedenkingen bij de trip, waarop Meremans hem bestempelde als "deloyaal en hypocriet".

De commissie heeft zich intussen opnieuw over de Amerikareis gebogen en er is beslist de missie te annuleren. "Iedereen heeft zijn gedacht kunnen zeggen. Het was een goed gesprek. We hebben finaal geoordeeld om de zending te annuleren", legt Marius Meremans uit. Er zijn voorlopig ook geen plannen voor een nieuw werkbezoek. "Dat heeft voor ons nu ook geen prioriteit want er ligt de komende tijd voldoende werk op de plank in de commissie."

Bedoeling is volgens Meremans om "in alle sereniteit" te kijken wanneer en naar waar een toekomstig werkbezoek van de commissie moet plaatsvinden. "Maar nogmaals, voor ons is dat nu geen prioriteit", klinkt het.

Of zijn aanvaring met commissievoorzitter Caron sporen zal nalaten? "Ach, het is niet de eerste keer dat we het oneens zijn. Ik respecteer meneer Caron. Hij heeft een visie die niet de mijne is, maar we hebben het kunnen uitpraten", aldus Meremans.