Delegaties voor vredesgesprekken Syrië in Genève krijgen vorm

De Syrische viceminister van Buitenlandse Zaken, Fayçal Moqdad, en de Syrische ambassadeur bij de Verenigde Naties, Bashar Jafari, zullen Damascus vertegenwoordigen tijdens de internationale vredesgesprekken in Genève. Dat heeft een bron binnen de regering meegedeeld. Verder zullen ook drie diplomaten en acht juristen deel uitmaken van de Syrische delegatie die vanaf 25 januari indirect in gesprek zal gaan met (de) oppositiebewegingen.
De Syrische ambassadeur bij de Verenigde Naties Bashar Jafari.

Eerder hadden lokale media ook al details vrijgegeven over de vertegenwoordigers van de oppositie.

Zo is de islamistische rebellenleider Mohamed Allouche, van de door Saudi-Arabië gesteunde jihadistische rebellenbeweging Jaysh al-Islam (Leger van de Islam), als hoofdonderhandelaar aangeduid. Assaad al-Zoabi zal de delegatie voorzitten en George Sabra, hoofd van de Syrische Nationale Raad, wordt vicevoorzitter.

Stappenplan politieke oplossing

Op 19 december namen de vijftien landen van de Veiligheidsraad unaniem een resolutie aan met een stappenplan dat voor een politieke oplossing moet zorgen van de oorlog in Syrië. Het was de eerste keer in vijf jaar conflict.

Die resolutie houdt onderhandelingen tussen oppositie en het regime in Damascus in en een staakt-het-vuren. Daarnaast moet er binnen de zes maanden een overgangsregering komen en moeten er binnen de achttien maanden verkiezingen plaatsvinden.