Di Rupo: "De N-VA vernedert premier Michel en de MR"

De hernieuwde communautaire dynamiek van regeringspartij N-VA is vooral bedoeld om het socio-economische bilan van de regering te verbloemen. Dat heeft PS-voorzitter Elio Di Rupo laten verstaan tijdens zijn nieuwjaarstoespraak. In "Terzake" zei Di Rupo dat premier Charles Michel vernederd wordt door zijn coalitiepartner.

Een belangrijk deel van zijn speech besteedde Di Rupo aan de N-VA. Di Rupo kwam terug op de aankondiging van N-VA-voorzitter Bart De Wever om een interne reflectie nieuw leven in te blazen met het oog op het confederalisme.

Volgens de PS-voorzitter wil de nieuwe dynamiek van de N-VA de Vlaamse Beweging paaien, maar vooral het socio-economische bilan van de federale regering verbloemen: "een begrotingstekort en een slappe groei" - en "duidelijke inkorten van de sociale uitkeringen, incluis voor de Nederlandstaligen", klonk het.

De Franstalige liberalen van de MR met op kop premier Charles Michel zijn met hun handen en voeten gebonden, vindt de topman van de Franstalige socialisten. "Om het land te brengen naar waar ze het willen, heeft de N-VA zelfs geen staatshervorming nodig. Elk deeltje van de macht laat hen toe om hun project van de scheiding van België door te zetten." Di Rupo verwees onder meer naar het terugschroeven van het budget van nationale culturele instellingen.

Premier Charles Michel, die zich opmaakt voor een internationale tournee bij investeerders om de sociaaleconomische hervormingen van zijn regering te verkopen, gaat "een beklagenswaardig imago van ons land geven in de VS en in China, terwijl de belangrijkste partij van zijn ploeg het einde van het land wil", aldus Di Rupo.

Volgens de PS-voorzitter wordt Michel vernederd door de N-VA en is de huidige regering geen economische en sociale regering meer.