ECB geeft Europese beurzen duwtje in de rug

De Europese beurzen hebben vandaag wat terrein teruggewonnen na de zware verliezen de afgelopen twee dagen. De Europese Centrale Bank is blijkbaar bereid om nog een tandje bij te steken en dat kon de beleggers ietwat geruststellen. Ook de olieprijs heeft zich een beetje hersteld.

Gisteren kregen de beurzen, waaronder dus ook de Bel-20, wereldwijd klappen, met verliezen die rond de 3 procent draaiden. Daarmee stonden ze op het laatste peil in 13 maanden.

Daarbovenop deden de Aziatische beurzen het vannacht weer slecht met nog eens 2,43% verlies voor Tokio. Sinds begin dit jaar heeft de Nikkei 225 daar al 16% van zijn waarde verloren. Ook de Chinese beurzen incasseerden opnieuw een verlies van ruim 3%.

Dat slechte weer is evenwel niet overgewaaid naar de Europese beurzen, die een deel van de verliezen van de afgelopen dagen konden goedmaken. Vooral de uitspraken van ECB-voorzitter Mario Draghi over eventueel nieuwe renteverlagingen en nieuwe stimulusmaatregelen voor groei konden op begrip van de beleggers rekenen.

De Bel-20 in Brussel sloot 2,15% hoger. Frankfurt en Parijs haalden net geen twee procent winst en in Londen -waar veel olie- en mijnaandelen noteren- herstelde de FTSE100 met een winst van 1,77%. 

Ook de beurzen in New York sloten in het groen. De Dow Jones won 0,74 procent, de S&P 0,52 procent en de Nasdaq bleef zo goed als onveranderd met een winst van 0,01 procent.

Het valt natuurlijk af te wachten of het hier gaat om een "dead cat bounce" -een kort en beperkt herstel in een dalende markt- of om een meer duurzaam herstel. Wanneer aandelen onderuit gaan, duiken er altijd koopjesjagers op die voor een korte heropleving zorgen, maar die even snel winst pakken en vertrekken.

Intussen blijft de olieprijs na de diepe duik van de afgelopen weken relatief goed op koers. Gisteren nog dook de prijs van een vat ruwe olie onder de 27 dollar, de laagste prijs sinds mei 2003. Vandaag is de prijs in New York opnieuw gestegen tot 29,53 dollar, die in Londen tot 29,25 dollar. 

Opluchting in Italiaanse bankwereld

De meest opvallende winst was er in Milaan, waar de beurs 6,9% hoger sloot dan bij het krieken van de dag. De grote winnaar is daar Banca Monte dei Paschi di Siena dat niet minder dan 43% in waarde won. De voorbije dagen heeft de derde bank van Italië meer dan de helft van haar waarde zien verdampen.

Aanleiding voor het optimisme is dat de Europese Commissie deze week een "bad bank" zou aankondigen waar banken hun NPL's (non-performing loans) of dubieuze leningen in kunnen dumpen, ondersteund door staatsgaranties.

De Italiaanse banken zitten met meer dan 200 miljard euro aan dat soort leningen opgescheept en Monte Paschi heeft daar een flink pakket van in portefeuille. Monte dei Paschi werd opgericht in de middeleeuwen en is de oudste nog bestaande bank ter wereld.