Franse schrijfster van "Le temps Chanel" overleden

De Franse schrijfster Edmonde Charles-Roux is gisteravond in Marseille op 95-jarige leeftijd overleden. Dat meldt de Académie Goncourt. Charles-Roux was van 2002 tot 2014 voorzitster van de prestigieuze literaire academie.
AFP or licensors

Voor haar debuutroman uit 1966, "Oublier Palerme", kreeg ze overigens de Prix Goncourt. Een kwarteeuw later werd de roman, die onder meer gaat over de jeugdjaren van de schrijfster op Sicilië, verfilmd door Francesco Rosi, onder de Italiaanse vertaling "Dimenticare Palermo".

Ook andere werken van Charles-Roux haalden het witte doek. Zo was de biopic "Coco before Chanel" (2009), met Audrey Tautou als de modekoningin, gebaseerd op haar in 1979 gepubliceerde biografie "Le temps Chanel", en was de tv-reeks "Les rois maudits" geënt op de mee door haar uitgewerkte historische reeks.

Charles-Roux, dochter van een diplomaat en historicus, sloot zich tijdens de Duitse bezetting aan bij het verzet en werkte er vrijwillig als verpleegster. Zij stond bekend als anticonformiste en werkte na de bevrijding bij de tijdschriften Elle en Vogue. Als hoofdredactrice van Vogue werd ze in 1966 ontslagen: ze had een zwarte mannequin op de voorpagina gezet, reden voor haar Amerikaanse werkgevers om de voor hen te links georiënteerde dame aan de deur te zetten.