Geeft Duitse president voorzet voor een verandering in Merkels asielbeleid?

Bovengrenzen voor het aantal vluchtelingen dat een land binnen mag, zijn wellicht moreel en politiek noodzakelijk voor een land. Dat heeft de Duitse president Joachim Gauck gezegd op het World Economic Forum in Davos. Betekent dit dat de regering-Merkel binnenkort haar asielbeleid bijstuurt?
AFP or licensors

Onder het motto "wir schaffen das" houdt de Duitse bondskanselier Angela Merkel al maandenlang vol dat Duitsland de instroom van vluchtelingen aankan. Het land zou vorig jaar alleen al meer dan een miljoen vluchtelingen hebben opgevangen.

De Duitse president Joachim Gauck benadrukte in Davos dat iedereen een verantwoordelijkheid heeft tegenover de vluchtelingen, maar liet tegelijk optekenen dat hij het debat over een bovengrens voor de instroom van vluchtelingen wil openen. "Want als de democraten niet over limieten willen spreken, dan zullen populisten en xenofoben het doen."

In de vragenronde achteraf zei de Duitse president ook nog dat hij het "erg aannemelijk" vindt dat er dit jaar nog een soort van limiet zal moeten worden geïntroduceerd. "Omdat we zoveel mogelijk bescherming willen bieden, kunnen we niet meer iedereen binnenlaten."

Merkel

Bondskanselier Merkel gaf al toe dat het aantal asielzoekers moet dalen, maar toonde zich nog geen voorstander van een bovengrens. Nu de Duitse president een voorzet heeft gegeven, lijkt het aannemelijk dat de regering-Merkel haar beleid bijstuurt.

Bovendien krijgt Merkel steeds meer kritiek vanuit de verschillende regeringspartijen. Er was zelfs al een brief van 44 parlementsleden waarin Merkel met "strikte urgentie" wordt aangespoord tot een aanpassing van haar asielbeleid.

Tot slot vallen ook de peilingen tegen. Zo zou Merkels partij CDU van 41 naar 33 procent van de stemmen zakken, terwijl de rechtse partij AfD aan populariteit wint.

Oostenrijk

Gisteren werd bekendgemaakt dat Oostenrijk, een buurland van Duitsland, het aantal vluchtelingen dat het land binnenkomt wil beperken door een limiet te stellen. Voor 2016 zal die bovengrens op 37.500 mensen liggen, in 2017 op 35.000 asielzoekers, in 2018 op 30.000 en in het eerste half jaar van 2019 op 25.000.