Half jaar rijverbod voor rijden met 248 km/u

Vier twintigers die met ruim 200 kilometer per uur over de E429 in Lembeek sjeesden, hebben een half jaar rijverbod gekregen. Een vijfde kompaan, die onder de 200 km/u bleef, mag 15 weekends niet rijden.
Merlin Meuris / Reporters

Het vijftal, tussen de 22 en 28 jaar oud, werd op 8 maart van vorig jaar geflitst toen ze met hun zware motoren over de A8 scheurden in Lembeek, een deelgemeente van Halle in Vlaams-Brabant. Ze waren op dat moment op de terugweg van een groot motortreffen, georganiseerd voor het goede doel, door het Don Bosco Instituut van Halle.

Toen ze na het treffen de snelweg op reden, draaiden ze het gas helemaal open en werden geflitst met snelheden van 171, 209, 222, 234 en 248 km/u. “Dat is voor mij een record”, tekende Het Laatste Nieuws op uit de mond van de politierechter. De procureur, die tot een half jaar rijverbod had geëist, sprak van “compleet geschift” gedrag. “Er zit meer dan een vijs los als je zo snel rijdt. Dan vraag je om dodelijke ongevallen.”

De politierechter ging in op de eis van de procureur en gaf de twee mannen die de gashendel het meest opendraaiden, een boete van 1.500 euro en een half jaar rijverbod. De motorrijders die 209 en 222 reden, moeten 1.200 euro betalen. Ook zij zijn hun rijbewijs een half jaar kwijt. De 'traagste' beklaagde kreeg een boete van 600 euro en moet zijn rijbewijs 15 weekends inleveren.