IMF: "China heeft een communicatieprobleem"

De onrust over de Chinese economie is deels een gevolg van de slechte communicatie door de Chinese overheid. Dat zegt Christine Lagarde, de topvrouw van het Internationaal Muntfonds. De twijfels over China zijn één van de oorzaken van de recente koersdalingen op de beurzen.

IMF-topvrouw Christine Lagarde bond de Chinese kat de bel aan op het Wereld Economisch forum (WEF) in het Zwitserse skioord Davos. Daar is wie naam en faam heeft in de wereldwijde poiltieke en economische wereld bijeen. Het wit van de sneeuw in Davos steekt af tegen de donkere economische wolken die de voorbije maanden over de wereldeconomie hangen.

Het afsmelten van de Chinese groei is één van die donkere wolken, maar het gaat niet enkel over cijfers. Volgens IMF-voorzitster Christine Lagarde "communiceert China onvoldoende duidelijk over zijn economische politiek en strategie voor de koers van de munt, de yuan" en is dat één van de factoren achter de onrust.

Lagarde geeft toe dat de transformatie van de op één na grootste economie ter wereld "een kolossale taak is", maar die is niet onmogelijk als de Chinese overheid tenminste duidelijk zou zijn over haar beleid.

De terugval van de groei, de plotse devaluatie van de yuan en het chaotische beheer van de beurzen hebben twijfels doen ontstaan over het vermogen van de Chinese overheid om het economisch model succesvol te hervormen, gericht op binnenlandse consumptie en de aanpak van structurele problemen zoals het vergroten van de rol van de privésector in het land.

"Als er nu iets is dat de markten niet graag hebben, dan is het onzekerheid en onduidelijkheid over wat nu precies de Chinese strategie is", aldus Lagarde.

Vreemd genoeg kreeg Lagarde bij haar uitspraken het gezelschap van Fang Xinghai, de vicevoorzitter van de Chinese beursregulator. "Inzake communicatie, moeten wij beter kunnen. Wij leren, maar u moet ook geduldig zijn. Ons systeem is nog niet voldoende aangepast om efficiënt met de markten te communiceren", gaf Fang toe.