Jongens vragen (nog) niet om rokje te dragen in Vlaamse uniformscholen

De studenten van Vlaamse uniformscholen dragen het uniform dat voor hen bestemd is. Zo gaat u niet snel een jongen tegenkomen in een rokje. Vreemd omdat steeds meer mensen, onder wie ook studenten, twijfelen aan hun geslacht.
2006 Getty Images

Het Transgenderinfopunt krijgt de laatste jaren meer telefoontjes met vragen in verband met genderdysforie. “De vragen die binnenkomen zijn van transpersonen zelf, maar ook van familieleden, scholen en andere instanties,” vertelt het Transgenderinfopunt. Bij genderdysforie voelt die persoon een onbehagen wanneer geslacht en genderidentiteit niet overeenkomen. Kort gezegd: wanneer mensen twijfelen aan hun geslacht.

Genderdysforie beperkt zich niet alleen tot transgenders. Uit een Nederlands en Vlaams onderzoek blijkt dat 0,7 procent van de mannen en 0,6 procent van de vrouwen genderdysforie heeft. In België gaat dit over ongeveer 160.000 mensen, onder wie zich dus ook studenten bevinden.

Een van de uitingen van genderdysforie is het zich willen kleden als het andere geslacht. Een vrouw die zich erg mannelijk kleedt of een man die al graag eens een rok draagt, wordt soms wel raar bekeken. Maar in onze huidige samenleving kunt u in principe aandoen wat u wil. Ook op school worden studenten in de mate van het mogelijke vrijgelaten om zich te kleden hoe ze wensen.

Maar hoe zit dat nu voor studenten die op een uniformschool zitten?

Vlaanderen telt nog een beperkt aantal uniformscholen. De meeste scholen ontwijken de vragen in verband met het dragen van het schooluniform van het andere geslacht, door beide types uniformen te voorzien van een broek en (gender)neutrale vest. Zij zullen dus geen aanpassingen in hun schoolreglement moeten doorvoeren, indien een van de studenten met deze vraag komt.

Andere middelbare uniformscholen, waar wel een duidelijk verschil is tussen het meisjes- en jongensuniform, moesten ook nog geen beslissingen nemen in verband met deze kwestie. Ze zullen het probleem oplossen, wanneer het zich stelt.

In de praktijk is het geen probleem om jongens een meisjesuniform te geven en omgekeerd. “Al onze modellen kunnen worden gedragen door zowel jongens als meisjes. Zo gebeurt het wel eens dat kleine of magere jongens een meisjesbroek bestellen,” vertelt Shop Toi & Moi, verkoper van schooluniformen.

Misschien krijgen de Vlaamse uniformscholen, in navolging van het Britse Brighton College, de komende weken wel aanvragen binnen.