Lichte daling in Antwerps cruisetoerisme na topjaar 2014

In 2015 liepen in Antwerpen 21 zee- en 693 riviercruises aan. Dat is iets minder dan in 2014 (met 29 zee- en 731 riviercruises), maar dat was dan ook een absoluut recordjaar. In totaal lagen alle cruiseschepen samen 1.271 dagen aan de kade in de Scheldestad. Antwerpen wil alvast op de ingeslagen weg doorgaan en blijven mikken op "het topsegment binnen de cruisemarkt".

Aangezien de aanmeerplaats voor cruises aan de Scheldekaaien beperkt is tot 265 meter, kan Antwerpen in tegenstelling tot Zeebrugge of Amsterdam niet de allergrootste cruiseschepen ontvangen.

Dat probeert de stad echter om te buigen naar een voordeel. "De focus ligt op kleinere, meer persoonlijke cruises en een selectiever publiek", zegt schepen van Toerisme Koen Kennis (N-VA).

"Voor rederijen biedt het aanmeren vlakbij het historische hart van onze stad bovendien een mooie meerwaarde. Ook voor maritieme fans en andere bezoekers aan onze stad biedt dit een mooi spektakel: ze kunnen de schepen bewonderen vanop het wandelterras boven de cruiseterminal, waar ze een mooi zicht hebben op de bedrijvigheid aan boord en op de kade."

Riviercruises in de lift

Sinds 2007 lokt de stad Antwerpen een gemiddelde van 18 zeecruises per jaar, al zijn er soms grote schommelingen. "Vaarroutes worden regelmatig verlegd en Antwerpen wordt wisselend opgenomen binnen het aanbod", aldus Kennis.

"Zo hadden we in 2014 bijvoorbeeld twee aanlopen van Silversea Cruises, geen aanlopen in 2015, waarna ze in 2016 opnieuw Antwerpen aandoen." Ook het faillissement van de rederij Peter Deilmann Cruises die vaak in Antwerpen kwam, speelde vorig jaar een rol.

Het aantal riviercruises zit op langere termijn dan weer in de lift, onder meer omdat Antwerpen geografisch gezien op een interessant knooppunt van vaarwegen ligt en mee profiteert van het succes van Nederland en Duitsland in dat segment.