Londen roept Russische ambassadeur op het matje

De Britse regering gaat de Russische ambassadeur in Londen op het matje roepen in verband met het onderzoek naar de moord op spion Alexander Litvinenko. Dat heeft minister van Binnenlandse Zaken Theresa May aangekondigd in het Lagerhuis. Moskou reageert voorlopig vrij sec.

Vanmorgen heeft een officieel Brits onderzoek besloten dat de Russische president Vladimir Poetin "waarschijnlijk" de moord op de gevluchte FSB-agent Alexander Litvinenko heeft goedgekeurd. Londen wil van de Russische ambassadeur horen waarom de Russische overheid niet aan dat onderzoek heeft meegewerkt.

Volgens May zullen ook de financiële tegoeden van twee Russische verdachten worden bevroren.

Ook de Britse premier David Cameron heeft al gereageerd. Hij noemt de resultaten van het onderzoek verontrustend. "Dit is geen manier om zich te gedragen, en zeker niet voor een land dat lid is van de VN-Veiligheidsraad", vindt Cameron.

Het Kremlin reageert voorlopig vrij sec, en noemt het rapport "politiek gemotiveerd".

In elk geval lijkt de hele zaak de diplomatieke relaties tussen Londen en Moskou weer fors te vertroebelen.