Macedonië heropent grens met Griekenland voor vluchtelingen

Macedonië heeft vandaag zijn grens met Griekenland opnieuw heropend voor vluchtelingen. "Maar alleen de vluchtelingen die asiel willen aanvragen in Oostenrijk en Duitsland mogen door", klinkt het. De grens was sinds dinsdagavond gesloten.

Gisteren meldde de lokale politie dat de grens van Macedonië met Griekenland sinds dinsdagavond gesloten was voor vluchtelingen die naar West-Europa wilden gaan. Zo zaten honderden Afghanen, Irakezen en Syriërs geblokkeerd op Grieks grondgebied.

De beslissing van Macedonië om nu alleen vluchtelingen die asiel willen aanvragen in Duitsland en Oostenrijk, toe te laten, volgt op gelijkaardige beslissingen van andere landen langs de Balkanroute. Zo kondigden Servië en Kroatië dezelfde maatregel aan en ook Slovenië heeft dit nu beslist. Oostenrijk signaleerde op zijn beurt dat het geen vluchtelingen zou doorlaten die in Scandinavië asiel willen aanvragen.