Meer muskusratten in Vlaanderen door "minder doeltreffende" bestrijding in Wallonië

Er worden weer meer muskusratten gevangen in Vlaanderen. Dat blijkt uit cijfers van de Vlaamse Milieumaatschappij. De stijging is te wijten aan het feit dat de instroom vanuit Wallonië groter is geworden. Muskusratten zijn niet ongevaarlijk: zo vreten ze oevers en dijken weg en brengen ze ziektes over. Ze planten zich ook razendsnel voort.
(C) 2009 Drake Fleege / UNIVERSAL IMAGES GROUP / REPORTERS

In 2000 begon Vlaanderen met de bestrijding van de muskusrat. Tot 2013 daalde het aantal gevangen muskusratten spectaculair, namelijk van 40.000 naar 730. De jongste jaren is er echter opnieuw een lichte stijging, tot 1.222 ratten vorig jaar.  "We hebben nu een lichte stijging, omdat we wat meer instroom hebben aan de grens met Wallonië", zegt Katrien Smet van de Vlaamse Milieumaatschappij. "Daar is ook een bestrijding van de muskusratten, maar die is blijkbaar minder doeltreffend dan bij ons. We proberen er alles aan te doen om de huidige populatie zo laag mogelijk te houden."

De muskusratten zijn namelijk niet ongevaarlijk. "Ze leiden tot veel vraatschade aan gewassen, dijken en oevers. Dat is heel gevaarlijk in ons overstromingsgevoelige Vlaanderen. Bovendien brengen ze heel wat ziektes over. Ze moeten zeker worden bestreden, want ze planten zich heel snel voort, met 2 à 3 nesten van wel 15 jongen per jaar."

De muskusrat kwam begin 20e eeuw van Noord-Amerika naar Europa en werd hier een tijdlang gekweekt voor haar pels.

Meest gelezen