Milcobel neemt 300 melkveehouders over

De zowat 440 melkveehouders die midden november te horen kregen dat FrieslandCampina hun melk niet langer zou afnemen, hebben elders onderdak gevonden. Twee derde koos voor Milcobel en de rest voor een Waalse coöperatieve, zo bevestigt Milcobel-woordvoerder Eddy Leloup een bericht van de West-Vlaamse nieuwszender Focus-WTV. "Vanaf 1 februari halen wij de melk op van ongeveer 300 melkveehouders om ze te verwerken in onze producten", aldus Leloup. De anderen kozen volgens hem voor de Waalse coöperatieve Laiterie des Ardennes.

Toen FrieslandCampina het vertrek aankondigde van de helft van zijn leverancier-melkveehouders, ging dat al gepaard met een voorstel tot overstap naar Milcobel. Twee op de drie getroffen landbouwers volgde het voorstel dus. Ze krijgen er ook een vergoeding voor van FrieslandCampina.

Of twee derde een goed resultaat is, daar gaat Leloup niet op in. "De doelstelling was dat niemand zou achterblijven zonder afnemer, en dat is gelukt", klinkt het. De woordvoerder benadrukt wel dat de melkveehouders die aan Milcobel gaan leveren, "een volwaardig lidmaatschap" nemen, waarbij ze zich dus voor een deeltje inkopen in de coöperatieve. De vergoeding die ze voor de overstap krijgen, volstaat voor vijf jaar lidmaatschap.

FrieslandCampina nam de beslissing naar eigen zeggen om het volume opgehaalde melk beter af te stemmen op de marktvraag in België. "Mede door de toename van de melkproductie in 2015, haalt FrieslandCampina Belgium meer melk op dan het in België kan afzetten", klonk het in november. Milcobel daarentegen had ruimte om extra melk te verwerken.