Opel-dealer lijkt verhaal update software te bevestigen

In een gesprek met onze redactie lijkt een anonieme Opel-dealer het verhaal te bevestigen dat Opel in het geheim de software van de Zafira 1.6 met dieselmotor verandert om die schoner te maken. De man zegt tegen tv-collega Luc Pauwels dat hij veronderstelt dat Opel bewust de software heeft aangepast.

De man heeft met onze redactie contact opgenomen nadat hij maandag de reportage over de software-aanpassing had gezien. "Ik benadruk dat de dealers er voor niets tussen zitten", zegt hij. "Zij proberen hun werk gewoon goed te doen."

Desondanks stelt hij zich vragen bij de timing van de software-update waartoe de dealers de opdracht hebben gekregen: sinds eind oktober. Net na het dieselgate-schandaal bij concurrent Volkswagen, dus. "Dat wordt automatisch ingeladen op onze werkorder. Normaal staat erbij waarvoor het dient, maar nu stond er gewoon bij "motor ECU updaten"", zegt de man. Hij is formeel: "Het komt centraal gestuurd vanuit Duitsland, natuurlijk. Want alles wat we inladen komt rechtstreeks vanuit Duitsland."

"Ik veronderstel dat ze bewust de software hebben veranderd", klinkt het nog. Let wel: de dealer zegt niet expliciet dat de software inderdaad wordt geüpdatet om de uitstoot schoner te maken, maar hij zet een aantal zaken op een rij en ziet een merkwaardige timing.

De verdediging van de Opel als zou alles zijn terug te brengen tot marterschade bij één voertuig en negen softwarefouten bij een tweede voertuig, vindt de man ongeloofwaardig. Het probleem dat tv-collega Luc Pauwels maandag aankaartte, blijft voor hem overeind.

Meest gelezen