Oppositie zit De Block achter haar veren over tabaksplan

Oppositiepartijen Groen, SP.A en CDH hebben minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD) in de Kamer op de vingers getikt voor het gebrek aan actie tegen tabak. De Block beet van zich af en zei geen "steekvlampolitiek" te willen voeren, maar volgens de oppositie gaat ze te traag.
McPHOTO / INSADCO / Bilderbox

CD&V en N-VA spraken zich deze week uit voor het optrekken van de minimumleeftijd voor het kopen van tabak van 16 naar 18 jaar. CD&V had daarnaast een heel pakket andere maatregelen klaar, inclusief veel hogere accijnzen, een verbod op sigaretten met smaak en accijnzen op de elektronische sigaret.

De Block reageerde eerder al kort dat haar prioriteit ligt bij de omzetting van de Europese regels. "Zodra er ruimte is, onderzoeken we het voorstel", klonk het. Een reactie die haar in de plenaire Kamer forse tegenwind bezorgde. "U gaat te traag", hekelde SP.A-Kamerlid Karin Jiroflée. Voor de socialiste zijn de Europese regels ook slechts het absolute minimum. "We kunnen en moeten veel meer doen."

Ook Catherine Fonck (CDH) en Anne Dedry (Groen) betreurden de inactiviteit van De Block, al erkende Dedry wel dat een globaal pakket maatregelen nodig is. "Want zestienjarigen zijn echt wel inventief genoeg om toch aan sigaretten te komen."

Antitabaksbeleid

De Block onderstreepte eveneens het belang van een coherent pakket maatregelen. "Natuurlijk wordt er gewerkt aan een antitabaksbeleid, want iedereen weet dat roken schadelijk is voor de gezondheid", beet de minister van zich af. Ze wees erop dat de accijnzen in kader van de taxshift al omhoog gingen, dat de terugbetalingen voor rookstopsessies verruimd zijn en dat een koninklijk besluit in de maak is over de elektronische sigaret.

"Maar ik doe niet mee aan het oplaten van ballonnetjes, ik doe niet aan "steekvlambeleid", besloot De Block. Waarop CD&V-Kamerlid Els Van Hoof reageert dat zij wel degelijk een volledig actieplan uitwerkte. "We kiezen uitdrukkelijk voor maatregelen waarvan wetenschappelijk is aangetoond dat zij roken minder aantrekkelijk maken", vertelt de christendemocrate.

De Block gaf nog aan dat de voorstellen van coalitiepartners N-VA en CD&V zullen worden meegenomen in de discussies over het toekomstige beleid. Maar daarvoor moet een draagvlak bestaan én een akkoord binnen de regering, besloot ze.