Pedofiel "Pieter 0167" veroordeeld tot 19 jaar cel

In Antwerpen is een 60-jarige man tot 19 jaar gevangenisstraf veroordeeld voor pedofiele handelingen. De zaak kwam vorige zondag in het nieuws door de "Panorama"-uitzending "Pieter 0167", de naam die de man online gebruikte. Hij bevindt zich momenteel in Cambodja, zo heeft onze redactie vernomen van bronnen ter plaatse.

De man, die als beleggingsadviseur werkte, krijgt niet alleen een zware gevangenisstraf, hij verliest ook 20 jaar zijn burgerrechten. En hij wordt na zijn straf nog 15 jaar ter beschikking gesteld van de strafuitvoeringsrechtbank. 19 jaar cel voor zedenfeiten is heel uitzonderlijk. Het is ook 3 jaar meer dan het openbaar ministerie had gevraagd.

De correctionele rechtbank vond het bewezen dat de man kinderen in de Filipijnen en Cambodja seksueel misbruikt had, onder wie zijn drie eigen pleegdochters. Hij filmde het misbruik en deelde het met andere pedofielen. De man zette ook een grootmoeder uit de Filipijnen aan om haar kinderen te misbruiken voor de camera.

"Kinderen geadopteerd met bedoeling ze te misbruiken"

De man werd in de zomer van 2012 gearresteerd door de lokale politie van Antwerpen, na een tip van de Amerikaanse FBI. Hij bleek maar liefst 700 gigabyte aan kinderporno in zijn bezit te hebben, een verzameling waar hij al 15 jaar mee bezig was.

De rechter had het over heel zwaarwichtige feiten. Volgens hem heeft de man geen controle over zichzelf en over zijn daden en vertoont hij absoluut geen spijt. De rechter argumenteerde ook dat de man zijn geld en macht gebruikt heeft om kinderen te adopteren met de bedoeling om ze te misbruiken en dat hij de mogelijkheden heeft gekregen om hulp te zoeken voor zijn probleem, maar dat geweigerd heeft.

Gespot in Cambodja

De rechtbank beval de onmiddellijke aanhouding van de man. Hij was niet aanwezig op de zitting maar liet zich vertegenwoordigen door zijn advocaat, die de vrijspraak had gevraagd. Onze redactie heeft uit goede bron vernomen dat de man zich momenteel in Cambodja bevindt.

Hij mocht de voorbije jaren vrij rondreizen. Drie maanden na zijn arrestatie werd de man onder voorwaarden vrijgelaten. Een half jaar later -in maart 2013- werd de vrijlating verlengd, maar niet de voorwaarden. Die hielden in dat hij zich moest laten behandelen bij een psychiater, opgevolgd zou worden door een justitie-assistent en dat hij niet naar het buitenland mocht afreizen.

Vervolgens kon de man dus gaan en staan waar hij wou. Of dat het gevolg was van een administratieve vergissing of een bewuste beslissing, is niet duidelijk. In september vorig jaar, tijdens de debatten in het proces, was de man wel nog aanwezig op de rechtbank in Antwerpen.

Er bestaat geen uitleveringsverdrag tussen ons land en Cambodja. De Belgische justitie moet dus rekenen op de vrijwillige medewerking van de politie in Cambodja. Het openbaar ministerie in ons land moet nu een internationaal opsporingsbericht voor de man opstellen. Belgische speurders mogen niet zelf naar Cambodja gaan om de man daar op te pakken.

Child Focus tevreden met zware straf

Child Focus is tevreden met de zware straf. "Het is duidelijk dat de man steeds verder is gegaan om zijn lusten en fantasieën te kunnen uitvoeren, en dat ten koste van heel jonge kinderen en zelfs baby's. Hij heeft ook weinig of geen spijt van deze feiten", zegt Heidi De Pauw, de CEO van Child Focus.

Bekijk de uitzending van "Panorama":