Petitie "Stop Hate Dump Trump" krijgt steun uit Hollywood

Verschillende Amerikaanse beroemdheden hebben de petitie "Stop Hate Dump Trump" ondertekend, tegen de Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump en zijn controversiële uitspraken. In totaal tekenden al meer dan 1.100 mensen de petitie, die op 14 januari werd gelanceerd.

De campagne werd gelanceerd door Eve Ensler, de auteur van "De Vaginamonologen", reportagemaakster Jodie Evans en academicus Kimberlé Crenshaw. Onder meer de acteurs Harry Belafonte en Danny Glover, regisseur Jonathan Demme en de actrices Kerry Washington, Jane Fonda en Rosanna Arquette hebben de petitie ondertekend. De campagne focust met de hashtag #stophatedumptrump ook op de sociale media.

"We bieden de Amerikanen de mogelijkheid om gehoord te worden en in actie te komen, nu de campagne van Trump terrein wint door zijn discours dat steeds meer draait rond haat en verdeeldheid", aldus Ensler. "We willen de politici en media er bovendien op wijzen dat zij een verantwoordelijkheid hebben in de normalisering van het extremistische discours van Trump, door hem te beschouwen als entertainment."

"Hij heeft de deur geopend" voor verbale excessen, die daarna werden opgepikt door andere kandidaten, zegt ook Jodie Evans. Zo verklaarde de miljardair eerder al dat de Mexicaanse immigranten bijna allemaal criminelen en verkrachters zijn, en dat hij als president geen moslims meer zou toelaten in de Verenigde Staten.

Na een week hebben al meer dan 1.140 mensen de petitie ondertekend. Een andere petitie, die grote bedrijven wil overtuigen om hun zakenrelaties met Trump stop te zetten, heeft al meer dan 85.500 handtekeningen opgeleverd.

Uit een bevraging die woensdag werd gelanceerd, blijkt trouwens dat de meeste Amerikanen geen vertrouwen hebben in de topkandidaten voor het presidentschap. Meer dan de helft van de ondervraagden denkt dat Republikeins koploper Trump een slechte of vreselijke president zou zijn, 44 procent denkt hetzelfde over de Democratische topfavoriete Hillary Clinton.