Recordaantal autowrakken gedetecteerd in waterwegen NV De Scheepvaart

In de waterwegen die beheerd worden door de NV De Scheepvaart werden vorig jaar 53 autowrakken gedetecteerd. Dat is meer dan de helft meer dan in 2014, toen er 33 werden opgespoord en tevens een recordaantal voor de periode 2011-2015.
Archieffoto Albertkanaal

De NV Scheepvaart beheert in de provincies Antwerpen en Limburg in totaal 316 kilometer kanalen, waarvan 111 km Albertkanaal. Daarnaast beheert ze in het grensgebied ook 47 km van de Maas.

In 2015 werden de meeste autowrakken gedetecteerd in de zone Antwerpen-Zandhoven van het Albertkanaal (45), gevolgd door de Zuid-Willemsvaart (5). In de periode 2011-2015 werden in totaal 172 autowrakken aangetroffen in de waterwegen van de NV Scheepvaart.

Een opruimactie wordt pas opgestart als er het wrak hinderlijk is voor de scheepvaart, tijdens het uitvoeren van baggerwerken of in opdracht van de politie of de federale gerechtelijke politie. Verspreid over Vlaanderen werden de afgelopen vijf jaar in totaal 141 wrakken uit het water gehaald, waarvan 51 uit het Albertkanaal, 17 uit de Schelde-Rijnverbinding, 16 uit zowel de IJzer als de Leie en 11 uit het Kanaal Roeselare-Leie.