Studenten van Britse privéschool mogen kiezen tussen broek of rokje

De Britse privéschool Brighton College laat hun studenten de keuze welk uniform ze dragen. Zo doorbreken ze een 170 jaar oude traditie. Meisjes kunnen nu kiezen voor het jongensuniform en jongens voor het meisjesuniform. Dit om tegemoet te komen aan het groeiend aantal studenten met een geslachtsidentiteitsstoornis.

“Deze aanpassing van het reglement voeren we door op vraag van een aantal gezinnen. De eigenheid van jongeren moet worden gerespecteerd,” vertelt Richard Cairns, directeur van Brighton College, in The independent. Daarom besliste de school om hun studenten keuzevrijheid te geven over hun uniform. “Meisjes mogen vanaf nu het jongensuniform dragen en jongens mogen het meisjesuniform dragen,” zegt de directeur van Brighton College.

De laatste jaren kampen steeds meer jongeren met genderdysforie, ook bekend als een geslachtsidentiteitsstoornis. Deze jongeren voelen zich enerzijds ongemakkelijk bij de gebruikelijke normen voor zijn of haar geslacht en anderzijds identificeren ze zich meer met het andere geslacht. Ze twijfelen dus aan hun geslacht of vereenzelvigen zich niet met hun geslacht. Steeds vroeger uiten jongeren, soms zelfs kinderen, deze gevoelens.

Progressief

Brighton College is de eerste school van het Verenigd Koninkrijk die iets onderneemt voor haar studenten met genderdysforie. Best opmerkelijk want Brighton College is een traditionele, Britse privéschool waar het uniform heilig is. De school bestaat al 170 jaar en behoort tot de top 10 scholen van het Verenigd Koninkrijk. U telt dan ook 12.000 pond -ongeveer 14.000 euro- neer als u uw kind hier een jaar naar school wil laten gaan.

Nu toont de school zich van haar meest progressieve kant. “Het welbevinden en geluk van onze studenten primeert, de rest is bijzaak,” vertelt Richard Cairns, directeur van Brighton College. Zeker toen een studente het probleem aankaartte, schoot de school in actie.

Niemand op de school lijkt verrast door de aanpassing van het reglement. “Als je zo zorgt dat mensen zich beter in hun vel voelen, waarom zou je het dan niet doen,” vertelt een studente van de school trots.

De wijzigingen zijn nu enkel doorgevoerd in de middelbare school van Brighton College. Met de steun van de ouders mogen studenten zelf kiezen welk type uniform ze dragen. “We hopen dat nog veel scholen ons zullen volgen,” besluit Richard Cairns, directeur van Brighton College.

De eerste studente zal de komende dagen in broek naar school komen. Of er al jongens zijn die in rokje willen komen, is niet bekend.