Terreur drukte forse stempel op Defensie in 2015

De aanhoudende terreurdreiging heeft fors zijn stempel geduwd op het voorbije jaar van Defensie. Meer dan 9.000 militairen werden ingezet in het Belgische straatbeeld, of zowat drie kwart van de totale inzet wereldwijd. Ontmijningsdienst DOVO moest ook 158 keer uitrukken na bommeldingen, of de helft vaker dan normaal.
Archieffoto

Na de aanslag op Charlie Hebdo en de antiterreuractie in Verviers besloot de federale regering om militairen in te zetten voor bewakingsopdrachten in eigen land. Ook op dit moment zijn dat er nog verschillende honderden, met een plafond van duizend.

Het Belgisch leger kan dat aan, klonk het vandaag op de nieuwjaarsbriefing van Defensie. "Maar vooral voor het personeel gaat het om een grote belasting", verduidelijkte commandant Guy Schotte, erop wijzend dat militairen ook dit jaar tot vier maanden van huis zullen zijn. Om de last wat te spreiden, sprong ook de luchtcomponent bij. Het prijskaartje liep op tot 18 miljoen euro, maar die factuur is grotendeels voor Binnenlandse Zaken.

Ook in het buitenland stonden heel wat operaties in het teken van de terreur. Belgische F-16's voerden in de eerste helft van 2015 ruim 800 vluchten uit boven Irak, waarbij ze 160 aanvallen uitvoerden op terreurgroep IS. Halfweg 2016 keren de Belgische straaljagers terug richting Midden-Oosten. Belgische militairen trainden ook Iraakse antiterreurdiensten in Bagdad, terwijl het fregat Leopold I het Franse vliegdekschip Charles de Gaulle begeleid heeft.

Andere grote "onvoorziene omstandigheid" was de vluchtelingencrisis, waarbij eveneens op Defensie gerekend werd. Het commandoschip Godetia nam deel aan de reddingsacties op de Middellandse Zee, terwijl de Leopold I deelnam aan EUNavForMed, met onder meer als doel om het werk van mensensmokkelaars te doorkruisen.

Defensie sprong ook bij voor de opvang van vluchtelingen in eigen land. Het stelde actieve en ongebruikte kazernes ter beschikking, hielp bij het optrekken van opvangkampen en de organisatie van de kampen in de begindagen.