Tieners van gescheiden ouders hebben vaak nood aan vangnet

Jongeren zijn vaak in de war door de scheiding van hun ouders. Ze moeten zich aanpassen aan de nieuwe situatie, maar vinden weinig steun bij hun ouders. Een betrouwbare gesprekspartner is dan nodig om het kind te ondersteunen in die aanpassingsperiode. Dat blijkt uit een onderzoek van het Kenniscentrum Hoger Instituut voor Gezinswetenschappen en de vzw Awel, die een luisterend oor biedt aan jongeren en hun problemen.
(Archieffoto)

Het onderzoek vertrok vanuit 145 anonieme chatgesprekken van tieners in 2013 bij Awel. Terwijl 75 tot 80 procent van de jongeren erin slaagt zelf een nieuw evenwicht te vinden na een aanpassingsperiode, worstelen de jongeren in dit onderzoek met moeilijke gevoelens.

Ze vertellen over praktische en financiële gevolgen die een grote impact hebben op hun leven, of klagen dat bij de verblijfsregeling hun stem niet wordt gehoord. Ze willen weten hoe en bij wie ze met hun verhaal en wensen, hun gevoelens van vervreemding soms, terecht kunnen. Deze groep kinderen heeft het moeilijk om een veilige en betrouwbare plek te vinden.

Vanuit het onderzoek komt naar voor dat steun van het informele netwerk, zoals vrienden, familie, leeftijdsgenoten en vrienden op school, voor jongeren van groot belang is. Een betrouwbare gesprekspartner die erkenning geeft aan de moeilijke positie van het kind en die in het contact met het kind de loyaliteit naar beide ouders respecteert, zal de veerkracht van het kind kunnen versterken.

In de analyse van de chatgesprekken kwam herhaaldelijk aan bod dat het praten met andere jongeren "die het ook hebben meegemaakt" extra ondersteuning biedt. Daarom beveelt het rapport aan om meer in te zetten op "lotgenotencontact". Awel denkt na over manieren om "peer-to-peer-support" via het forum uit te bouwen.

Meest gelezen