Twaalf mariniers overleden na heli-crash bij Hawaii

De twaalf mariniers die vermist waren na een ongeval met twee helikopters voor de kust van Hawaii, zijn overleden. Dat heeft de Amerikaanse minister van Defensie Ashton Carter gemeld in een persbericht.

De mariniers zaten in twee grote transporthelikopters, die een week geleden waarschijnlijk tegen elkaar botsten voor de kust van het eiland Oahu. Enkele uren nadat ze op de hoogte werd gebracht van het ongeval, vond de kustwacht puin op een viertal kilometer van de kust.

"De mariniers zijn overleden zoals ze geleefd hebben, in dienst van een natie waarvan ze hielden, terwijl ze zich inzetten voor een hoger doel", aldus de chef van het Pentagon. "Onze gedachten zijn bij de naasten en de families van de twaalf mariniers." De twaalf waren op een Amerikaanse marinebasis op Hawaii gelegerd. Bij het eiland Oahu zijn hun helikopters vorige week verdwenen. Sindsdien was er geen teken van leven meer.

Zoektocht stopgezet

Minister Carter vermeldt niet of de lichamen van de mariniers gevonden werden. Eerder op de dag kondigde de kustwacht aan dat de zoektocht naar de twaalf vermiste soldaten werd stopgezet, na een uitgebreide zoektocht van vijf dagen door 130 personen.

Het is nog steeds niet duidelijk wat er juist met de CH-53E-helikopters gebeurde, aangezien berichten over een botsing al werden tegengesproken. Wat er precies is gebeurd, moet verder onderzoek uitwijzen. De reddingswerkers vonden de vier intacte reddingsboten van de helikopters wel terug, maar troffen geen tekenen van overlevenden aan, aldus de Britse omroep BBC. Er zal nog gezocht worden naar brokstukken, maar de hoop om overlevenden te vinden, is dus opgegeven.