VUB-onderzoekers ontdekken nieuwe boomkikkersoort

Onderzoekers van het Amphibian Evolution Lab (AEL) van de VUB hebben in het noordoosten van India een nieuwe soort boomkikker ontdekt. Ze hebben de nieuwe soort de naam "Frankixalus" gegeven naar professor Franky Bossuyt van het AEL.
De nieuwe boomkikkersoort Frankixalus.

De nieuwe soort, Frankixalus jerdonii, is ontdekt in samenwerking met de universiteit van Delhi en Peradeniya in Sri Lanka. De soort leeft in bomen en plant zich voort in holten in bomen waar water in staat. Dat het om een nieuwe soort gaat, is gebleken uit DNA-onderzoek.

Volgens de onderzoekers behoort de nieuwe soort tot een oude evolutionaire lijn in de familie Hylidae (boomkikkers).

Kenmerkend voor de nieuwe soort is dat de vrouwtjes niet bevruchte eitjes leggen, waarmee ze de kikkervissen voeden. Dergelijke broedzorg komt niet veel voor bij amfibieën, die meestal gewoon hun eitjes leggen en zich er verder niet om bekommeren. 

Een andere bekende uitzondering vormt de alligator waarvan het vrouwtje het nest verdedigt, de kleintjes naar het water brengt nadat ze uit het ei gekomen brengt, en ze beschermt gedurende ongeveer een jaar, als ze in haar buurt blijven.

Het onderzoek is gepubliceerd in het online tijdschrift Plos One.

D) een altijdgroen woud in de deelstaat Meghalaya, met een holte in een boom, drie tot vier meter boven de grond. E)close up van de holte. F)de eitjes hangen op de wand van de holte, boven het water. In het water zit een vrouwtje (pijltje). G)ingekapselde eitjes. H) larven in het water. (Illustratie: Biju et alii).