Waalse regering tekent "historisch" infrastructuurplan uit

De Waalse regering maakt de komende vier jaar 640 miljoen euro vrij om zijn wegen- en waterwegennet te moderniseren. Op die manier wil de ploeg-Magnette de sociaal-economische ontwikkeling een duw in de rug geven en de werkgelegenheid opkrikken.

"Het gaat om het grootste investeringsplan voor zijn wegen en waterwegen dat ooit in Wallonië het levenslicht heeft gezien. Dit zijn nooit eerder geziene bedragen", benadrukte minister van Openbare Werken Maxime Prévot. "Het is de bedoeling dat Wallonië daardoor over een modern, veilig en performant infrastructuurnetwerk beschikt".

Op het plan werd een jaar lang gebroed. De helft ervan wordt gefinancierd door de kilometerheffing voor zware vrachtwagens die vanaf april wordt ingevoerd. Meer dan de helft van de middelen (347 miljoen euro) gaat naar de verbetering van de secundaire wegen. Daarover verloopt vandaag het grootste deel van het verkeer. Daar vinden ook de meeste ongevallen plaats.

Bijna 130 miljoen euro besteedt de regering aan de verdere renovatie van de autosnelwegen - een operatie die al onder de vorige Waalse regering werd ingezet. Bijna 90 miljoen euro wordt gemobiliseerd om de toegang te verbeteren tot zones waar economische activiteit plaatsvindt en om er de werkgelegenheid te stimuleren. De overige 75 miljoen euro moet de Waalse waterwegen verbeteren. Daarvoor bepaalde de Waalse regering een twintigtal projecten.