Will Smith volgt zijn vrouw en past voor de Oscaruitreiking

Ook Will Smith laat de uitnodiging voor de Oscaruitreiking volgende maand aan zich voorbij gaan. Hij volgt daarmee het voorbeeld van zijn vrouw Jada Pinkett Smith, die samen met enkele collega's eerder deze week de "blankheid" van de nominatie heeft aangeklaagd.

De kritiek is niet nieuw. Net als vorig jaar gingen àlle Oscarnominaties dit jaar in de categorieën beste acteur in een hoofdrol, beste actrice in een hoofdrol, beste acteur in een bijrol en beste actrice in een bijrol uitsluitend naar blanke acteurs. De hashtag #OscarsSoWhite ging viraal en heel wat -zwarte- acteurs lieten hun ongenoegen horen.

Onder hen ook Jada Pinkett Smith, de vrouw van Will Smith. "Bij de Oscarceremonie zijn kleurlingen altijd welkom om prijzen uit te delen of mensen te entertainen", schreef ze op Twitter. "Maar zelden krijgen we erkenning voor onze artistieke verwezenlijkingen. Zouden kleurlingen niet beter afhaken?" Ze liet meteen ook weten niet aanwezig te zijn op de uitreiking.

"Het voelt niet comfortabel"

Vandaag volgt de acteur het voorbeeld van zijn vrouw, zo liet hij weten in het programma "Good morning America". "Het voelt niet comfortabel om daar te staan en te zeggen dat het allemaal oké is", zegt de acteur van wie analisten dachten dat hij kans maakte op een nominatie voor zijn rol in "Concussion".

Maar daar gaat het niet over, benadrukt hij. "Dit gaat over kinderen die naar de show zullen kijken en zichzelf niet vertegenwoordigd zien. Diversiteit is de Amerikaanse superpower. Iedereen is mooi, maar het lijkt alsof het de verkeerde kant uitgaat."

Cheryl Boone Iscaacs, de voorzitter van de Academy of Motion Picture Arts & Sciences, liet eerder al weten dat ze actie gaat ondernemen om het lidmaatschap van de Academy te herbekijken. Ze wil er voor zorgen dat er meer diversiteit in de groep komt, die zich mogelijk ook kan vertalen in de nominaties.