Zwangere vrouwen aangeraden om reis naar Latijns-Amerika en Caraïben uit te stellen

Buitenlandse Zaken raadt zwangere vrouwen aan om hun reizen naar landen in Latijns-Amerika en de Caraïben uit te stellen. In die regio heerst het zikavirus en dat kan tot geboorteafwijkingen leiden. Intussen zijn ook al een aantal Belgen besmet geraakt, maar daar zijn geen zwangere vrouwen bij.

Concreet vraagt Buitenlandse Zaken aan zwangere vrouwen om voorlopig niet af te reizen naar de getroffen landen. "Indien dit niet mogelijk is, dienen ze contact met hun geneesheer op te nemen en de nodige voorzorgsmaatregelen tegen muggenbeten te treffen", klinkt het. Eerder had ook het Instituut voor Tropische Geneeskunde in Antwerpen zwangere vrouwen en vrouwen die zwanger willen worden, de raad gegeven om niet-noodzakelijke reizen uit te stellen.

Het zikavirus is niet gevaarlijk voor volwassenen, maar kan wel tot geboorteafwijkingen leiden als zwangere vrouwen ziek worden. Ook een aantal Belgen is intussen besmet geraakt, maar het is niet duidelijk over hoeveel landgenoten het gaat.

Vorige week meldde zich één persoon bij het Instituut voor Tropische Geneeskunde en de weken daarvoor waren er ook al enkele gevallen. Het gaat om mannen en vrouwen die de voorbije weken in Zuid- en Centraal-Amerika of de Caraïbische gebieden waren geweest. In elk geval zijn er geen zwangere vrouwen bij, klinkt het.

Ondertussen zijn de eerste gevallen van het zikavirus vastgesteld in de Verenigde Staten. En ook tien Nederlanders zijn besmet geraakt met het zikavirus. Ze hebben de ziekte in de afgelopen weken opgelopen in Suriname. In de getroffen regio zelf zijn al tienduizenden mensen besmet geraakt.

Het zikavirus wordt overgedragen via een prik van de tijgermug. Voorlopig bestaat er geen vaccin en kunnen enkel de symptomen behandeld worden. Die zijn over het algemeen grieperigheid (koorts, hoofdpijn en spierpijn) en manifesteren zich binnen de twaalf dagen na de beet.