"2016 moet voor ons het jaar van de hoop worden"

PVDA gaat voluit voor keuzes van hoop en niet van angst. Dat was de boodschap van voorzitter Peter Mertens op de nieuwjaarsreceptie van zijn partij in Antwerpen. Mertens kondigde aan dat PVDA naar de rechter stapt tegen de Vlaamse energieheffing of de zogenoemde Turteltaks.
Nicolas Maeterlinck

Mertens trok fel van leer tegen de energieheffing. Elektriciteit kan volgens hem geen twee keer belast worden. "We zijn een partij met mandatarissen die aan een werknemersloon leven. Wij weten wat het is wanneer de elektricteitsrekening de hoogte ingaat. Wij weten dat niet uit de boekskes, maar omdat wij dat allemaal voelen op het einde van de maand."

De partijvoorzitter hekelde ook wat in Calais en Duinkerke gebeurt, of in de Engelse stad Middlebrough, waar de private veiligheidsfirma de deuren van vluchtelingen rood liet schilderen. "Als wij toelaten dat medemensen zo worden behandeld, dan falen we als mensenmaatschappij. Als wij toelaten dat er opnieuw een ondercategorie van mensen wordt gecreëerd, dan falen wij. Iedereen moet weten: het begint met de vluchtelingen, de zigeuners, en de stemlozen. Nadien zullen de mensen met een handicap volgen. En dan de langdurig zieken. En de werklozen," waarschuwde hij.

Peter Mertens haalde andermaal uit naar de "notionele intrestaftrek", die deze maand tien jaar bestaat en die periode 40 miljard euro heeft gekost. "Dat is 4 miljard euro per jaar. Daarmee kan je bijna alle wachtlijsten voor sociale woningen, voor rusthuizen, en voor kindercrèches wegwerken."

Mertens benadrukte ook dat PVDA vooral op haar leden en sympathisanten steunt. "44 procent van onze inkomsten komt uit ledenbijdragen. Dat is uniek. Bij alle andere partijen is dat lager dan 5 procent. Slechts 19 procent van onze inkomsten komt uit dotaties. Bij bijna alle andere partijen is dat meer dan 75 procent."