"Amerikanen zijn mee met het verhaal van Belgica"

"Belgica", de nieuwe speelfilm van Belgisch regisseur Felix van Groeningen, is op applaus onthaald op het prestigieuze Sundance Filmfestival in Utah (VS). De film kreeg er zijn wereldpremière. "Het was super", vertelt Van Groeningen op Studio Brussel. "Ik heb meegekeken. Je voelde dat de mensen mee waren met het verhaal. Er was applaus en een fijne Q&A."
Image supplied by Capital Pictures
Een scène uit "Belgica".

"Belgica" werd vertoond binnen de World Cinema Competitie voor Speelfilms, een programma dat focust op nieuw werk van opkomend talent. Van Groeningen en Arne Sierens schreven het verhaal van "Belgica", dat geïnspireerd is op het bekende café Charlatan in Gent. Het gaat over twee broers Frank en Jo, die elkaar terugvinden in Jo's bruine kroeg. Binnen de kortste keren wordt de Belgica dé hotspot van het nachtleven. Stef Aerts en Tom Vermeir vertolken de hoofdrollen. Soulwax tekende voor de muziek.

"Er werd gelachen in de zaal. Je voelde dat de mensen mee waren met het verhaal. We zijn supergelukkig", legt Van Groeningen uit. Hij zat zelf in de zaal om het publiek in de gaten te houden. Tijdens de interviews (Q&A) bleek er lof voor de acteerprestaties en viel de aparte soundtrack op.

"Sensueel genot"

"Belgica" is al enkele dagen op tal van lijstjes in de vakpers terug te vinden. "Een fijne keuze om Sundance te openen", aldus het vakblad Variety, terwijl The Hollywood Reporter het in zijn recensie heeft over "een sensueel genot". Ook Soulwax krijgt een "thumbs up" van Screen International voor de "formidabele soundtrack".

Het is van 2010 geleden dat er nog een Vlaamse langspeler op Sundance stond. Later wordt ook "The land of the enlightened", het debuut van Pieter-Jan De Pue, vertoond op Sundance. De film, een cross-over tussen documentaire en fictie, schetst het relaas van Afghaanse kinderen.

Sundance?

Het filmfestival Sundance wordt traditioneel geopend door acteur Robert Redford, de stichter en drijvende kracht. In totaal worden 123 speelfilms, documentaires en kortfilms vertoond uit 37 landen, die werden geselecteerd uit meer dan 12.000 inzendingen.