"De liefde voor het publiek is wederzijds"

Naast Balthazar en Tourist Lemc zijn ook een pak andere artiesten met een MIA naar huis gegaan. Zo had Stan Van Samang de grootste glimlach van de avond en kan Selah Sue opnieuw een trofee in de jeugdkamer van haar ouderlijk huis zetten, en dat tot groot genoegen van haar vader. Onze redacteur sprokkelde reacties.

De grootste glimlach is af te lezen op het gezicht van Stan Van Samang. De ultieme publieksprijs is voor hem. De hit van het jaar 2015 is zijn cover van Christoffnummer "Een ster." "Dit doet me héél veel. Thé Lau zingt: "deze is van ons aan jou". Maar deze is dan van jou aan ons. De MIA van hét publiek aan mij, de allermooiste. Ik doe wat ik doe om op een podium te mogen staan. De liefde voor mijn publiek is enorm. Ik geef daar héél veel voor op. En blijkbaar ziet het publiek mij ook graag genoeg om mij deze te schenken."

De knalrode trofee rust als een baby in zijn armen. "Ik was eigenlijk al enorm trots dat ik de show mocht openen. De avond was toen al geslaagd. Toen werden één na één terechte winnaars afgeroepen. Ik dacht dat de hit naar een van de kleppers zou gaan, niet naar dat manneke uit Wijgmaal. Het is ver gekomen dat ik die prijs nu win (grijnst)."

2015 was een jaar om nooit te vergeten. "Om het in West-Vlaams te zeggen: het staat in mijn muggengeheugen gegrift. Er is zo veel moois gebeurd en er gaat nog zo veel moois uit voortvloeien. We trekken de lijn door. Het gaat nog drukker worden. Een cadeau. Mijn madame ziet zo veel door de vingers dat ik me afvraag of ze wel nog vingers heeft (lacht)."

Na 5 Lotto Arena's staat Van Samang in het Sportpaleis. "We hebben grote stappen vooruit gezet de voorbije jaren, soms met risico's. Mensen vroegen me soms of ik niet beter gewoon zou acteren. Maar ik doe intussen al 10 jaar mijn goesting en mensen vinden het nog leuk ook."

AB en nieuw album voor Lost Frequencies

De verrassing van de avond viel te rapen in de categorie Dance. Nieuwkomer Felix De Laet aka Lost Frequencies liet gevestigde waarden dj-broers Dimitri Vegas en Like Mike en Netsky achter zich.

"Ik wist absoluut niet wat ik moest zeggen in mijn dankwoord, dus hopelijk was het een beetje in orde", lacht hij. "Superleuk, want ik ben fan van alle genomineerden. We brengen allemaal een totaal andere stijl. Leuk dat die diversiteit binnen het dancegenre weerspiegeld wordt vanavond."

De Laet werkt momenteel aan een nieuw album. En hij bereidt zich voor op een speciaal Belgisch concert. "In de Ancienne Belgique. Dat is als Brusselaar echt iets speciaals. Ik kijk er enorm naar uit. Deze zomer volgen nog Coachella en twee Belgische festivaloptredens. Meer mag ik nog niet verklappen."

© VRT - Jokko

"Nooit een speech klaar"

De MIA voor Solo Vrouw lijkt wel gereserveerd voor Selah Sue. De Leuvense wint de trofee al voor de vijfde keer in negen jaar tijd. "Ik ben enorm blij als ik win. Het bewijs dat je geen one-hit-wonder bent. Ik heb nooit een speech klaar, omdat ik er altijd vanuit ga dat ik toch niet win (lacht). Zeker omdat de concurrentie altijd sterker wordt en aangroeit. Vandaag ben ik vooral verrast. En dankbaar voor alle steun en iedereen die gestemd heeft."

Selah Sue koestert haar MIA's op een bijzondere plek. "Ik zet ze niet in mijn eigen huis. Ik vind dat een beetje ongemakkelijk, om je eigen trofeeën op te hangen. Mijn vader daarentegen vindt het geweldig om mijn prijzen te bekijken. En stiekem te kussen (lacht). Mijn trofeeën staan allemaal in mijn ouderlijk huis. Bij mijn grootste fans."

Na een druk jaar, met een nieuwe plaat en memorabele optredens in Vorst Nationaal en op Rock Werchter ligt de focus van Selah Sue in 2016 ook op het buitenland. "De plaat komt uit in de VS en Engeland. Daar gaan we ook shows spelen. Deze zomer trek ik naar Frankrijk voor de festivals. Maar ik sta zeker op minstens één Belgisch festivalpodium in 2016."