"De vluchtelingencrisis destabiliseert Europa"

De Franse eerste minister Manuel Valls zegt dat we snel controle moeten krijgen over de buitengrenzen van Europa. Anders zullen onze samenlevingen totaal worden gedestabiliseerd. “De grote instroom aan vluchtelingen bedreigt het idee “Europa”,” concludeert Valls.
Franse eerste minister Manuel Valls op het WEF in Davos

Tijdens het Wereld Economisch Forum in Davos sprak de Franse eerste minister Manuel Valls zijn bezorgdheid uit over de gevolgen van de vluchtelingencrisis. “Als Europa niet in staat is om zijn eigen grenzen te beschermen, moeten we het idee “Europa” in vraag stellen,” vertelt hij in een interview met de BBC.

Verder gaf hij ook aan dat de noodtoestand in Frankrijk zo lang als nodig aangehouden zal worden. Dat vanwege de dreiging van terreurgroep IS. "We moeten eerst in Afrika, het Midden-Oosten en Azië IS elimineren. Zo lang als dit niet gebeurd is, blijft de noodtoestand aangehouden," zegt Valls.

Volgens Valls zit het probleem ook in de boodschap die Europa verkondigd: “Wanneer we als Europa zeggen dat vluchtelingen welkom zijn, verspreidt dit bericht zich snel,” zegt de Franse premier. “De vluchtelingen sturen onmiddellijk de boodschap met hun smartphones naar de vluchtelingenkampen. De toestroom van vluchtelingen is niet meer controleerbaar."

Bevolkingsverschuiving

De vluchtelingencrisis blijft aanslepen en Europa blijft vluchtelingen vanuit Irak en Syrië opnemen. In de eerste drie weken van dit jaar kwamen 35.000 vluchtelingen Europa binnen. Men vreest dat dit alleen maar zal toenemen en tijdens de lente zelfs verviervoudigen.

Manuel Valls hamert de laatste dagen op het feit dat Europa niet alle vluchtelingen kan verwelkomen.

Belangrijke noot is wel dat in tegenstelling tot Duitsland, Frankrijk zijn grenzen niet openzet voor veel vluchtelingen. 24.000 vluchtelingen neemt Frankrijk op in 2016. De publieke opinie hieromtrent is verdeeld. Al is het moeilijk voor Frankrijk om meer vluchtelingen op te nemen, de meesten geven aan andere noordelijk gelegen landen te verkiezen.