"Eén MIA per Balthazarlid is ideaal"

Balthazar en Tourist Lemc mogen plaats maken in hun trofeeënkast: met respectievelijk drie en twee prijzen zijn ze de grootste winnaars van de MIA's 2015. Onze redacteur sprokkelde reacties bij de grote winnaars van de avond.

Maarten Devoldere en Jinte Deprez van Balthazar hebben het meeste reden tot juichen vanavond. De trofeeën voor beste album, groep en alternative zijn voor hen. "We zijn enorm blij, want de concurrentie was sterk. De hattrick in de categorie album is zelfs een beetje absurd. Eigenlijk hebben we gewoon veel geluk dat Stromae dit jaar geen album heeft uitgebracht", lacht Deprez.

"We hebben ondertussen écht wel een speciale band met die categorie, een voorgeschiedenis. Die trofee was voor ons de belangrijkste", vult Devoldere aan."Balthazar is bij uitstek een albumband, geen groep die singles maakt. Op een plaat vertellen we ons verhaal. Ouderwets, maar het is ons belangrijkste medium."

Ook over de bekroning als beste groep zijn beide frontmannen zeer te spreken. "We zijn een band, maar ons team is veel uitgebreider dan dat. Tijdens awardshows worden er altijd enkele mensen uitgepikt om in de bloemetjes te zetten. Bij de MIA's staan alle genomineerden in de aandacht. Het gaat vanavond om meer dan downloads en airplay."

De prijs in de categorie Alternative heeft Deprez en Devoldere verrast. "Balthazar is geen commerciële groep. Eigenlijk maken we popmuziek. Het is goed dat die categorie bestaat, al is er ook veel alternatieve muziek die zelfs niet genomineerd raakt. Omdat ze te heavy is voor deze televisieshow. De mannen van Raketkanon of Dans Dans verdienen deze prijs ook", zegt Devoldere.

2016 wordt minstens even druk als 2015. "Vanavond vertrekken we naar Frankrijk. Rusland, de Baltische staten, de VS en het Verenigd Koninkrijk staan ook nog op het programma", zegt Deprez. "Deze zomer willen we meer van onszelf laten zien op de Belgische festivalpodia. Geen exclusieve set dit jaar, maar verschillende dus."

Hoewel de tourbus lonkt, wil Balthazar vanavond toch even genieten van het feestgedruis. "Eigenlijk moeten we om 1 uur al vertrekken van onze manager. Maar zeg maar dat hij ons pas tegen 4 uur mag komen zoeken", aldus Devoldere.

"Dubbel content"

Ook Tourist Lemc was in de running voor vijf MIA's. Stadstroubadour Johannes Faes verzilverde twee nominaties: doorbraak en beste Nederlandstalig. "Mijn verwachtingen waren laag. "Beste album" had ik graag gewonnen, maar de concurrentie daar was moordend. Ik was al blij met één MIA, nu ben ik dubbel blij. En trots. Die trofeeën komen in de buurt van mijn gouden plaat. In mijn eigen klein altaarhoekje in de woonkamer (lacht)."

Radiozender MNM gaf Tourist Lemc een uitdaging: het woord "tettengeraard" in zijn dankwoord smokkelen. "Ik heb het overwogen, maar ik moet eerlijk zeggen dat ik tijdens mijn speech een waas voor mijn ogen zag. En toen ben ik alles glad vergeten. Ik was totaal overdonderd. Degenen die ik dankbaar ben, weten dat wel."

© VRT - Jokko