"Ik zou Michel toch aanraden om genoeg bij zijn kindje te zijn"

Charles Michel is gisteren voor de tweede keer vader geworden. Zijn vriendin is bevallen van een dochter die Jeanne werd genoemd. Na een korte nacht ging de premier vanmorgen alweer aan het werk. "Ik zou hem toch aanraden om ook genoeg tijd te nemen voor zijn kindje".
AMELIE-BENOIST / BSIP

Met weinig slaap achter de rug, maar duidelijk glunderend kwam premier Michel vanochtend aan bij de Wetstraat 16 om de vergadering van het kernkabinet en van de ministerraad te leiden.

Strikt genomen hoéft de premier dat niet te doen, want elke vader heeft recht op tien dagen vaderschapsverlof, die gespreid mogen worden opgenomen binnen de vier maanden na de geboorte van een kind.

"Dat het vaderschapsverlof is uitgebreid van drie naar tien dagen, is heel belangrijk geweest", zegt Simonne Vandewaerde, projectbegeleider gezin/arbeid aan het Hoger Instituut voor Gezinswetenschappen in Brussel. "In de prille dagen na de geboorte komt een band tot stand tussen vader en kind. Wanneer een vader die tijd neemt, is de kans groter dat hij zich ook later meer met de opvoeding zal bezighouden."

Vaderschapsverlof mag dan een recht voor elke vader zijn, voor ministers is het toch niet expliciet opgenomen in de wet. "Mocht Michel meteen tien dagen vaderschapsverlof opnemen, hij zou wellicht veel kritiek krijgen", denkt Vandewaerde. "En vanuit andere hoeken dan weer juist heel veel bijval."

"Dat het morgen weekend is, maakt de zaken wat gemakkelijker"

Vandewaerde is er zich van bewust dat het voor een premier lang niet evident is om tien dagen van het voorplan te verdwijnen. Bovendien vindt ze dat alle ouders, ook ministers, zelf moeten kunnen kiezen hoe ze hun ouderschapsverlof invullen. "We moeten zeker niet gaan betuttelen."

"Maar toch ik de premier aanraden om misschien niet de volle tien dagen, maar wel alvast het hele weekend en ook later zoveel mogelijk tijd door te brengen met zijn pasgeborene. Ik twijfel er niet aan de partner van Michel dat zeer goed doet, maar het kan zeker geen kwaad dat ook de premier zijn tijd neemt."

Dat lijkt Michel in elk geval van plan. Na afloop van de ministerraad wil hij zich weer naar de materniteit haasten en ook de komende dagen is hij van plan om zijn agenda wat om te gooien. "Dat het morgen weekend is, maakt de zaken wat gemakkelijker", zegt de premier.