"Nog altijd jongeren in cel door gebrek aan opvang"

Er overnachten nog steeds elke maand jongeren in een politiecel omdat er geen plaats is in jeugdinstellingen. Om hoeveel jongeren het precies gaat, is niet duidelijk, maar het gebeurt vaker dan de gevallen die in de media opduiken. Dat zegt Groen-parlementslid Elke Van den Brandt op basis van gegevens die ze heeft opgevraagd bij Vlaams minister van Welzijn Jo Vandeurzen (CD&V). Van den Brandt vindt dat Vandeurzen veel te weinig inspanningen doet om het probleem op te lossen.

De schrijnende gevallen halen vaak de media. Jongeren die één of verschillende nachten in een politiecel moeten overnachten omdat er geen plaats is in een jeugdinstelling. Maar volgens Groen-politica gebeurt het "frequenter dan de bekende gevallen". Om hoeveel gevallen het precies gaat, is niet duidelijk. Volgens Van den Brandt wordt dat niet precies bijgehouden door de minister of zijn administratie. "Deze struisvogelpolitiek moet stoppen", meent Van den Brandt.

Volgens de meest recente jaarcijfers (van 2014, die van 2015 zijn nog niet beschikbaar) was er voor 691 aanmeldingen van jongeren in crisis "geen gepast aanbod beschikbaar". In totaal waren er in 2014 5.457 crisissen (één jongere kan wel verschillende crisissen hebben). "Voor meer dan 1 op 10 jongeren is er dus geen gepast aanbod", concludeert Van den Brandt.

Zij vindt dat minister Vandeurzen onvoldoende heeft gedaan. "Hij creëerde 9 plaatsen in de crisisopvang extra, en 150 in thuisbegeleiding. Aan dat tempo zal Vlaanderen nooit in staat zijn om een gepast antwoord te bieden op jongeren in crisis", besluit Van den Brandt.