Aalst carnaval: De prins en zijn proef

In carnavalsstad Aalst hebben de verliezende prins Christophe "Cali(mero)" Corthals en de verkozen prins Dennis De Wolf hun schriftelijke proef van A tot Z ingekeken. Volgens Corthals heeft de jury hem onterecht punten afgenomen. Beslist één woord over de scepter?

De prinsverkiezing in Aalst is in de Denderstreek een verkiezing van staatsbelang. Of het scheelt toch niet veel. De stad is doordrongen van de jaarlijkse traditie. De verkiezing werd afgelopen zaterdag nipt gewonnen door Dennis De Wolf, met twee punten verschil op Christophe Corthals. Zo klein was het verschil nog nooit geweest.

Beslist één woord over de prinsentitel?

Voor de leken: de prinsverkiezing bestaat uit drie delen. Een schriftelijke proef (met 50 vragen over de stad Aalst en carnaval), een heuse show (met optreden, liedjes en decor) en het publiek dat mag stemmen. De schriftelijke proef wordt nu betwist door Corthals. Hij is de proef op het stadhuis gaan inkijken met deurwaarder en liet een proces-verbaal opstellen. Corthals vindt dat hij benadeeld werd op één vraag. Hij had "Eerste Nacht van de Toezichters" geantwoord op een vraag over een nieuw evenement. Maar voor de jury was "Nacht van de Toezichters" het enige, correcte antwoord.

Corthals had "eerste" bij het antwoord geschreven voor de volledigheid omdat hij dat zo gehoord had op radio en in reclameboodschappen. Op affiches van het evenement stond "eerste" dan weer niet vermeld. De jury keurde Corthals' antwoord niet goed. Pijnlijk voor hem, want anders had hij de verkiezing met één punt voorsprong gewonnen.

"Rechtvaardigheid"

De verliezende prins overweegt juridische stappen. Hij wacht op advies van zijn advocaat, maar de kans is groot dat hij een officiële klacht indient. Het is hem niet te doen om de centen die hij verloor -bij een prinsverkiezing in Aalst komen makkelijk tienduizenden euro's kijken- en hij wil zeker Aalst niet in een slecht daglicht stellen. "Ik wil gewoon rechtvaardigheid", zegt Corthals tegen onze redactie.

Intussen heeft ook prins Dennis (foto) vanochtend de schriftelijke proef laten inkijken door zijn "getuige" (cf. running mate bij de Amerikaanse verkiezingen). "Ik wilde zeker zijn of alles bij mij even streng beoordeeld is", reageert Dennis in "Het Journaal". Maar zijn getuige stelde geen onregelmatigheden vast. Met andere woorden: Dennis heeft niet te veel of te weinig punten gekregen.

Wat nu?

Als Corthals een officiële klacht indient dan zal het schepencollege van Aalst een beslissing moeten nemen. Burgemeester Christophe D'Haese (N-VA) laat weten dat "klachten eigenlijk binnen het halfuur van de carnavalszitting moeten worden geformuleerd". En er is nog een addertje onder het gras. Bij de verkiezing tekenen de kandidaten voor de titel een clausule die stelt dat "de uitslag onbetwistbaar is".

Het verdict mag alleszins snel vallen, want Aalst viert op 7 februari al carnaval. Of carnaval Aalst nu om zeep is? "We gaan onze carnaval niet laten vergallen. We leven een heel jaar door naar die drie (feest)dagen. Ik denk dat elke Aalstenaar er nog altijd naar uitkijkt", besluit prins Dennis.

Meest gelezen