Academy geeft vrouwen en minderheden duw in de rug

Tegen 2020 moet het aantal vrouwen én leden uit minderheidsgroepen in de Academy of Motion Pictures Arts & Sciences verdubbelen. Daarnaast krijgt de Board of Governors er per direct drie leden bij. Die maatregelen heeft voorzitter Cheryl Boone Isaacs aangekondigd in een reactie op de commotie over het gebrek aan diversiteit bij de Oscars.

"Het is tijd voor grote veranderingen binnen de Academy." Dat liet Boone Isaacs begin deze week optekenen middenin de heisa die was losgebroken rond het feit dat voor het tweede jaar op rij alle nominaties in de vier acteercategorieën bij de Oscars voor blanke acteurs zijn weggelegd.

Vanavond heeft ze de daad bij het woord gevoegd en heeft ze een resem concrete maatregelen voorgesteld. Zo belooft ze dat het aantal vrouwen én leden uit minderheidsgroepen in de Academy tegen 2020 zal verdubbelen. Op dit moment is liefst 93 procent van de 6.300 leden blank. 76 procent is een man.

Lidmaatschap voor het leven

Daarnaast breidt de Board of Governors per direct met drie leden uit om ook dit bestuursorgaan diverser te maken. Nu telt de raad nog 51 leden. Volgens Boone Isaacs hebben die unaniem met de nieuwe maatregelen ingestemd. "De Academy zal de weg wijzen en niet wachten tot de filmindustrie een inhaalbeweging maakt", zei ze.

Voorts verandert ook de termijn van het lidmaatschap van de Academy. Nu is iedereen lid voor het leven. Enkel wie een Oscarnominatie in de wacht sleept of het beeldje ook echt wint, blijft dit gunstregime genieten. Andere leden zien hun lidmaatschap voortaan na tien jaar aflopen. Wie in dat decennium in de filmindustrie actief blijft, kan een verlenging krijgen. Leden die tot drie keer een lidmaatschap van tien jaar voltooien, worden eveneens lid voor het leven.