Belgische autokeuring kan vandaag geen softwaremanipulatie detecteren

De autokeuringscentra in België zijn vandaag niet in staat om softwaremanipulatie te detecteren tijdens een periodieke autokeuring. Dat hebben vertegenwoordigers van GOCA, de groepering van erkende ondernemingen voor autokeuring en rijbewijs, gezegd tijdens de bijzondere Kamercommissie over de zogenoemde "dieselgate".
(Archieffoto)

"Met de emissiemetingen die uitgevoerd worden in de keuringscentra bij een periodieke keuring van een wagen, kunnen wij dit niet detecteren", klinkt het. "Bij de autokeuring gaat het om een goedkope korte test, die als hoofddoel heeft om de grootste vervuilers eruit te halen."

GOCA onderzoekt momenteel wel de mogelijkheden voor de toekomst. Zo zouden bijvoorbeeld wel indicatoren voor te hoge emissies vastgesteld kunnen worden met "remote sensing", een soort keuringsapparaten langs de weg, die van een voorbijrijdend voertuig onder andere de rookpluim kunnen meten en analyseren.