Bolivia doet grootste drugsvangst ooit

De Boliviaanse politie heeft zes tot acht ton cocaïne in beslag genomen, in volume de grootste drugsvangst ooit in het land. De drugs hebben een marktwaarde van naar schatting meer dan een half miljard euro, zo maakte de minister van Binnenlandse Zaken Carlos Romero bekend.

De cocaïne zat verstopt in containers met chemicaliën (bariumsulfaat), die bestemd waren voor de olieproductie in Ivoorkust. De marktwaarde van de drugs wordt op 640 miljoen dollar of 590 miljoen euro geschat.

De vier containers werden met vrachtwagens van Argentinië naar Montevideo in Uruguay vervoerd, waar ze per schip naar Ivoorkust zouden worden gebracht. De onderzoekers vermoeden dat de drugs uiteindelijk bestemd waren voor de Europese markt.

Een van de vrachtwagens is op 14 januari door de autoriteiten tegengehouden in Santa Cruz de la Sierra. De drie andere werden in Yacuiba, aan de grens met Argentinië, gestopt.
Eén Boliviaan, die de exportvergunning had aangevraagd, is opgepakt door de politie.

Bolivia is na Colombia en Peru de derde grootste cocaïneproducent ter wereld. Vorig jaar werd officieel 21 ton cocaïne in beslag genomen in het land. In Ecuador werd dan weer 1,5 ton cocaïne in beslag genomen, die waarschijnlijk bestemd was voor de Amerikaanse en Europese markt. En woensdag raakte al bekend dat in Colombia een container met 1,3 ton cocaïne werd aangetroffen die bestemd was voor België.