Catalaanse leider belt Spaanse premier, of toch niet...

De Spaanse premier Mariano Rajoy is het slachtoffer geworden van een telefoongrapje van enkele Catalaanse radiopresentatoren. Ze belden Rajoy op en deden zich voor als de nieuwe Catalaanse minister-president Carles Puigdemont. "Ah premier, we moeten dringend eens afspreken." Rajoy liep met beide benen in de val.

Spanje verkeert momenteel in politiek onzekere tijden. Voor het eerst sinds het einde van de dictatuur moet de grootste partij op zoek naar een coalitiepartner én Catalonië lijkt steeds meer van zins om zich af te scheiden.

Ook in Catalonië was de formatie overigens een lange lijdensweg. Twee weken geleden kreeg de regio dan eindelijk een nieuwe minister-president: Carles Puigdemont. De bovengeschetste politieke toestand maakt duidelijk dat een gesprek tussen de Spaanse premier Mariano Rajoy en de nieuwe Catalaanse minister-president geen overbodige luxe zou zijn. Gesprekken tussen Madrid en Barcelona liggen echter al maanden stil.

"Ik zal u maandag terugbellen"

Het rechtstreekse telefoongesprek was daarom des te opvallender. Rajoy aarzelde geen moment toen hij deze week Puigdemont zelf aan de lijn kreeg en die hem vroeg om elkaar eens persoonlijk te spreken, "om op goede voet te kunnen beginnen".

"Deze week heb ik een aantal consultaties", antwoordde Rajoy, "maar ik zal u maandag 25 januari terugbellen. Ik heb dan een vrij lege agenda en dan kunnen we binnen de 24 à 48 uur afspreken."

Toen vonden de presentatoren van de Catalaanse zender Radio Flaixbac het tijd om de goedgelovige Rajoy de waarheid te vertellen. "Dit is niet echt serieus", zei een duidelijk verbouwereerde premier.

"We hadden zelf niet gedacht dat we u aan de lijn zouden krijgen", reageerden de presentatoren even verrast als de premier. "Maar het was heel fijn om met u te praten."

Puigdemont laat zich niet vangen

De makers van het bewuste ochtendprogramma probeerden daarna het omgekeerde te doen, ze deden zich voor als Rajoy en probeerden Puigdemont te bereiken. Misschien had de Catalaanse minister-president het al in de smiezen. Of misschien krijg je hem niet zomaar te pakken. Hoe dan ook, Puigdemont gaf niet thuis.

lees ook