CD&V, Groen en Vlaams Belang willen dat 11 juliviering op Brussels stadhuis blijft

CD&V vindt dat de 11 juliviering op het Brusselse stadhuis moet blijven plaatsvinden. Dat zegt Vlaams Parlementslid Joris Poschet in reactie op een voorstel van Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA). Ook Groen en Vlaams Belang zijn niet voor het voorstel te vinden.
© ARCO / Therin-Weise - www.belgaimage.be

Bourgeois wil de formule voor de traditionele 11 juliviering op het Brusselse stadhuis veranderen. Hij wil er niet alleen een gezamenlijk initiatief van het parlement én de regering van maken, hij stelt ook voor van locatie te veranderen. Het Brusselse stadhuis zou dan worden ingeruild voor bijvoorbeeld de Koninklijke Vlaamse Schouwburg (KVS). Dat is op te maken uit een brief van Vlaams Parlementsvoorzitter Jan Peumans aan Vlaams minister-president Bourgeois.

CD&V

"Het voorstel is verwonderlijk", vindt Vlaams Parlementslid Joris Poschet (CD&V). "Het zou een einde maken aan een traditie waar wij, Brusselaars, lang voor hebben gevochten. De toespraak van de voorzitter van het Vlaams Parlement in het Brussels stadhuis is niet alleen een statement door de inhoud en het moment, maar ook door de plaats. Het onderstreept dat de 19 Brusselse gemeenten integraal deel uitmaken van de Vlaamse Gemeenschap. Het is een hart onder de riem voor elkeen die zich Brusselse Vlaming of Nederlandstalige Brusselaar noemt. Blijkbaar wordt het belang hiervan niet aangevoeld. Of speelt er iets anders?"

Volgens Poschet stoort de minister-president zich mogelijk aan de toespraak van de eerste schepen van Brussel, die soms ingaat tegen de speech van de eerste spreker.

Groen

Ook Groen pleit ervoor dat de 11 juliviering op het Brusselse stadhuis blijft doorgaan. "De viering is altijd in het stadhuis geweest en dat heeft een symbolische waarde", zegt Groen-fractieleider Björn Rzoska. Ook de piste om de organisatie mee in handen te leggen van de regering, krijgt geen steun. "11 juli is een feest voor alle Vlamingen. Het Vlaams Parlement en Vlaams Parlementsvoorzitter Peumans vertegenwoordigen ook alle Vlamingen, terwijl de regering toch altijd de afspiegeling is van een bepaalde politieke meerderheid. Voor ons blijft de organisatie best in handen van het parlement", klinkt het.

Vlaams Belang

Het Vlaams Belang laat weten "verontwaardigd kennis te nemen" van de plannen van Bourgeois. Fractievoorzitter Dominiek Lootens noemt het voorstel "onaanvaardbaar". "Daar waar Wallonië met de Fédération Wallonie-Bruxelles er alles aan doet om de banden tussen Brussel en Wallonië aan te halen en te institutionaliseren wil de Vlaamse regering en de N-VA blijkbaar net het tegenovergestelde doen."