CD&V wil aftrekbaarheid beroepskosten verstrengen

Regeringspartij CD&V wil de wetgeving over de beroepskosten die bedrijven kunnen aftrekken, verstrengen. Dat schrijft De Tijd. Beroepskosten die niet direct iets met het doel van het bedrijf te maken hebben, zouden niet meer mogen worden afgetrokken.

Het Hof van Cassatie besliste vorig jaar dat beroepskosten die niet direct iets te maken hebben met het doel van het bedrijf toch mogen worden afgetrokken. "Een chirurg uit Hasselt die een vennootschap heeft en met die vennootschap een appartement in Knokke koopt, kan die kosten nu aftrekken", legt Kamerfractieleider Servais Verherstraeten uit.

CD&V wil echter terug naar de oudere wetgeving, toen die kosten niet konden worden afgetrokken. "Als de chirurg patiënten ontvangt in zijn appartement in Knokke, dan heeft dat een verband met de uitoefening van zijn beroep en dan mag hij dat aftrekken. Maar als er geen enkel verband is, dan mag dit voor ons in de toekomst niet meer aftrekbaar zijn", zegt Verherstraeten.

Volgens fiscalist Jan Verhoeye is het echter gevaarlijk om de wetgeving te veranderen. "Op die manier wordt onzekerheid gecreëerd", zegt hij in De Tijd. "De onzekerheid is voor een stuk gecreëerd door de uitspraak van Cassatie", reageert Verherstraeten in "De ochtend". "Ik wil die zekerheid net terugbrengen."

Regeerakkoord

Verherstraeten voelt zich gesterkt door de steun van minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA), verwijzend naar het beleidsplan van de minister. Die onderzoekt momenteel de aftrek van beroepskosten van bedrijven.

"Ik ga ervan uit dat de minister wetgevend initiatief neemt. Hij krijgt de eer daarvoor. Ik vraag hem dat met bekwame spoed te doen." Volgens Verherstraeten past het voorstel van CD&V namelijk perfect binnen het regeerakkoord.

Daarin staat niet alleen de bestrijding van de fiscale fraude en de taxshift, maar ook de vereenvoudiging van de fiscaliteit en meer rechtvaardiging ervan, geeft de fractieleider aan.