Gevangene wil Guantanamo niet verlaten omwille van "depressie"

Mohammed Bwazir, Al Qaeda-lid en medewerker van Bin Laden, weigert de gevangenis van Guantanamo Bay te verlaten. Hij zou worden overgeplaatst naar Europa, maar wil enkel naar een land waar familie van hem verblijft. Bwazir geeft zelf aan "depressief" te zijn.

De overplaatsing van Al Qaeda-lid Mohammed Bwazir naar Slowakije of Montenegro kwam in het gedrang. Hij weigerde op het vliegtuig te stappen, naar eigen zeggen omdat hij "depressief" is.

De weken voordien leek Bwazir positief over zijn overplaatsing volgens zijn advocaat John Chandler. “Gisteren mocht hij na 14 jaar opsluiting eindelijk het gevangenenkamp verlaten, maar mijn cliënt verkoos om in zijn cel te blijven. Ik ben nog nooit zo verontwaardigd geweest,” vertelt de advocaat.

De echte reden van zijn weigering tot vertrek blijft gissen. “We kunnen geen details vrijgeven over de beslissing van Bwazir, buiten dat hij geen transfer wil naar Slowakije of Montenegro. Bwazir wil naar Saudi-Arabië, Indonesië of de Verenigde Arabische Emiraten,” verklaart het hoofd van het departement verantwoordelijk voor de sluiting van het Guantanamo-gevangenenkamp. In deze landen zouden familieleden van Bwazir verblijven.

Geen gevaar meer

Mohammed Ali Abdullah Bwazir was lid van Al Qaeda en werkte onder Bin Laden ten tijde van de aanslagen van 9/11. Hij verzorgde de communicatie en werkte mee aan de opleiding van Al Qaeda-militanten in Afghanistan. In 2002 werd hij ingerekend door de VS en overgeplaatst naar Guantanamo, het gevangenenkamp van de Amerikaanse marinebasis op Cuba.

Na ongeveer 14 jaar besliste de Amerikaanse regering dat Bwazir geen gevaar meer vormde voor de Verenigde Staten. Hij zou –zoals andere ex-gevangenen hem voorgingen- overgeplaatst worden naar Europa. De meeste gevangenen kunnen niet teruggestuurd worden naar hun eigen land omdat ze daar (opnieuw) zullen worden gefolterd.

Europees beleid

Omtrent de overplaatsing van Guantanamo-gedetineerden naar het Europese continent is geen gemeenschappelijk Europees beleid. Elf Europese landen stellen zichzelf bereid om ex-Guantanamo-gevangenen op te nemen. Dit wil niet zeggen dat het ook daadwerkelijk gebeurt, België bijvoorbeeld wil enkel ex-gevangenen van Guantanamo overnemen die zeker te maken krijgen met martelpraktijken in hun thuisland.

Soms zijn het echter de gevangenen die de overplaatsing weigeren. 5 jaar geleden weigerden vijf Oeigoeren (een Turks volk dat een minderheidsgroep vormt in de Chinese autonome regio Xinjiang) een overplaatsing naar de Malediven. Ze moesten toen 3 jaar langer in Guantanamo verblijven voor ze uiteindelijk overgeplaatst werden naar El Salvador en Slowakije.

Ook Mohammed Bwazir lijkt nu dit lot te zijn toebedeeld. Zijn dossier komt nu terug onderaan de stapel te liggen. Zijn advocaat zal het proces moeten heropstarten.

Sluiting

President Obama beloofde aan het begin van zijn ambtstermijn Guantanamo binnen het jaar te sluiten. We zijn ondertussen bijna 7 jaar verder. In het gevangenenkamp zitten nu nog 91 gedetineerden, onder wie dus ook Bwazir. Het absolute hoogtepunt kende Guantanamo in 2003, toen verbleven er 680 gevangenen. Het aantal daalde gestaag, maar er is nog een lange weg te gaan.

Obama’s presidentschap loopt ten einde en de sluiting is niet meer haalbaar op de maanden die de president nog resten. Indien de volgende president een republikein is, rijst de vraag zelfs of het gevangenenkamp gesloten zal worden.