Groen en N-VA zijn koplopers bij Antwerpse jongeren

Heldere meningen en duidelijke standpunten. Volgens een onderzoek dat de Gazet van Antwerpen liet uitvoeren, is dat wat jongeren uit de Scheldestad verwachten van hun stadsbestuur. De krant liet 800 jongeren tussen 15 en 21 jaar uit groot-Antwerpen telefonisch ondervragen. Als ze binnen twee jaar voor het eerst hun stem gaan uitbrengen in de lokale verkiezingen, gaat hun voorkeur duidelijk uit naar Groen of N-VA.

Groen komt als overwinnaar uit de bus met 34 procent van de stemmen en wordt gevolgd door N-VA met 27 procent van de stemmen. "Die partijen hebben uiteenlopende standpunten", zegt Kris Vanmarsenille, hoofdredactrice van de Gazet van Antwerpen. "Maar ze hebben één ding gemeenschappelijk: een duidelijk omschreven programma."

De krant peilde naar de kiesintenties van de jongeren en vroeg welke programmapunten ze belangrijk vinden. Ook hun mening over politie, onderwijs en politici werd gevraagd. Daarnaast moesten de jongeren zich uitspreken over de toekomst van de stad: willen ze er blijven wonen, denken ze er een partner en werk te vinden?

Veiligheid voorop

Dat Groen een goede score haalt, is geen verrassing. “Groen heeft jongeren altijd aangesproken. Die partij is veel met de toekomst bezig. N-VA zet dan weer in op veiligheid. Dat vinden veel jongeren belangrijk. Ze voelen zich veilig in de stad en willen dat ook zo houden. Veel blauw op straat vinden ze niet per sé negatief.”

De traditionele partijen doen het volgens de peiling een stuk minder goed bij jongeren. "Zij hebben een minder uitgesproken programma. De beste van de drie is de Sp.a, die strandt op amper 14 procent. De anderen zitten nog lager." Uitschieter, in negatieve zin, is Vlaams Belang, waarvan maar 3,6 procent overblijft.

Eerst en vooral Antwerpenaar

Het onderzoek wijst op een hoge politieke betrokkenheid: 70 procent van de jongeren vindt het belangrijk dat ze binnen twee jaar hun stem kunnen uitbrengen. "Ze houden van de stad, ze wonen er graag en willen er ook blijven wonen", zegt Vanmarsenille.

48 procent van de jongeren die heeft meegedaan voelt zich in de eerste plaats Antwerpenaar en dan pas Vlaming of Belg. "Hun grootste bekommernis in de stad is het samenleven van al die nationaliteiten en mensen van verschillende gezindten en afkomst.”

De Gazet van Antwerpen gaat er prat op een representatief staal van de doelgroep ondervraagd te hebben. "Bijna de helft van de ondervraagde jongeren heeft een migratie-achtergrond. Toch is er geen tweedeling. Er is geen sprake van 'wij of zij' maar eerder van een grote gemeenschap die heel divers is.”