Hollande wil noodtoestand in Frankrijk verlengen tot eind mei

De Franse president Hollande wil de noodtoestand in Frankrijk na de aanslagen in Parijs meteen verlengen tot eind mei. Hij wil daarvoor een nieuwe wet laten goedkeuren waardoor de noodtoestand met drie maanden verlengd kan worden.
AP 2015

"Met het oog op de terreurdreiging zal er op de ministerraad van 3 februari een wetsontwerp worden voorgelegd waardoor de noodtoestand met drie maanden verlengd kan worden", zo staat in de verklaring van het Elysée. De noodtoestand, die na de aanslagen op 13 november van kracht werd, loopt momenteel nog tot 26 februari.

Onder de heersende noodtoestand krijgt de politie tijdelijk meer macht, wordt huisarrest mogelijk en zijn de voorwaarden voor administratieve aanhoudingen en huiszoekingen iets soepeler. Sinds de maatregel zijn er al ruim 3.000 huiszoekingen uitgevoerd in Frankrijk.

De meningen over de aanhoudende noodtoestand in Frankrijk zijn verdeeld. Onder meer de juridische wereld, linkse partijen en mensenrechtenorganisaties zijn bezorgd dat een uitzonderlijke veiligheidsmaatregel langdurig wordt toegepast. "Het idee dat Hollande de noodtoestand wil verlengen zolang de dreiging van terreurgroep IS niet is geweken, is bijzonder geruststellend", aldus een ironische Pierre Laurent, leider van de communistische partij.