KU Leuven wil meewerken aan academische opleiding voor imams

De KU Leuven is bereid om actief mee te werken aan een academische opleiding voor imams. Dat heeft rector Rik Torfs gezegd in "Terzake".

Minister van Justitie Koen Geens (CD&V) liet eerder deze week verstaan dat hij wil dat de Moslimexecutieve meer inspanningen doet om een westerse of Europese islam in ons land te creëren. Binnen de Moslimexecutieve worden enkele progressieve leden namelijk tegengewerkt door conservatieve krachten, die er alles aan zouden doen om zo'n eigentijdse islam te boycotten.

In zo'n Europese islam gelooft Torfs niet meteen. "Dat zou betekenen dat die mensen met onze waarden meegaan. Dat is moeilijk en een beetje een droombeeld", zegt hij. "Ik geloof meer in subtiele ingrepen, zoals imams die worden opgeleid door een universiteit of een hogeschool."

"Ik wil hier geen reclame maken, maar met de KU Leuven zijn we absoluut bereid om daaraan mee te werken", zegt hij nog. Het voorstel is niet nieuw en lag al meerdere keren op tafel. "Je kan lang praten en uiteindelijk toch iets tot stand brengen. Vroeg of laat moet dat mogelijk zijn, maar wel in dialoog met de islamgemeenschap. Er moet een dialoog zijn, waarbij de moslims au serieux worden genomen."