Militairen nog zeker tot 5 februari in het straatbeeld

De ministerraad heeft beslist om de inzet van militairen op straat te verlengen tot 5 februari. Het gaat om 1.000 militairen, van wie er maximaal 700 op straat worden ingezet voor bewakingsopdrachten. Eerder werd in een mededeling foutief gesproken over 1 maart.

Het is ondertussen al een jaar geleden dat de militairen in het straatbeeld verschenen. Dat was op 17 januari, twee dagen na de antiterreuroperatie in Verviers.

Vandaag heeft de regering beslist om de inzet van de militairen ter ondersteuning van de politie te behouden en te verlengen. Dat gebeurt na advies van het Strategisch Comité voor Inlichting en Veiligheid en als gevolg van het algemene dreigingsniveau 3, op een schaal van 4.

Voor aanvang van het kernkabinet liet MR-vicepremier Didier Reynders al horen dat het dreigingsniveau nog steeds de aanwezigheid van de militairen vereist. Niettemin opperde hij een reeks aanpassingen aan de modaliteiten.

Reynders citeerde daarbij de keuze van de gepantserde voertuigen en de keuze van de uniformen, maar die zaken moeten progressief worden bekeken, aldus de Franstalige liberaal. In regeringskringen valt te horen dat een specifieke uitrusting voor militairen die bewakingsopdrachten uitvoeren wordt onderzocht.